Σαν Σήμερα Παρασκευή 25/02/2022, 07:07
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πού εξαφανίστηκε η Merrill Lynch και το «βροντερό κοπάδι» της;

Πού εξαφανίστηκε η Merrill Lynch και το «βροντερό κοπάδι» της;

25 Φεβρουαρίου 2019 

Η Bank of America ανακοινώνει ότι «κόβει» το όνομα Merrill Lynch από κάποιες μονάδες της, ουσιαστικά αποσύροντας σταδιακά ένα από τα διασημότερα brand names της Wall Street, με ιστορία 104 ετών. 

Η επενδυτική τράπεζα και η μονάδα του ομίλου που ασχολείται με τις αγορές θα καταργήσουν το Merrill Lynch από το όνομά τους για να γίνουν απλά BofA Securities και οι μονάδες που ασχολούνται με τη διαχείριση πλούτου θα ονομάζονται Merrill, χωρίς το Lynch. 

Πού εξαφανίστηκε η Merrill Lynch και το «βροντερό κοπάδι» της;-1
φωτ.: AP

Οι μεμονωμένες μονάδες Merrill Lynch Wealth Management, Merrill Edge και Merrill Guided Investing θα κρατήσουν το όνομά τους. 

Η Merrill Lynch ιδρύθηκε το 1914 από τους Τσαρλς Μέριλ και Έντμουντ Λιντς. Η εταιρεία γιγαντώθηκε σε μία τεράστια χρηματιστηριακή που στόχευε να εξοικειώσει τους καθημερινούς ανθρώπους με το χρηματιστήριο. Οι χρηματιστές της έγιναν γνωστοί ως το «thundering herd» ή το «βροντερό κοπάδι». 

Πού εξαφανίστηκε η Merrill Lynch και το «βροντερό κοπάδι» της;-2
Υπάλληλος της Merrill, Lynch, Pierce, Fenner and Beane καθαρίζει το «ticker tape», όπου αναγράφονται οι τιμές των μετοχών, το 1942. (φωτ.: AP)

Όμως τον Σεπτέμβριο του 2008, μέσα στις πιο σκοτεινές ημέρες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η Merrill Lynch πουλήθηκε στην Bank of America αντί 50 δισ. δολαρίων.

Ήταν μεν μια ντροπιαστική εξέλιξη, όμως εξασφάλισε την επιβίωση του ονόματος της Merrill Lynch, σε αντίθεση με άλλα ιστορικά brands της Wall Street -βλέπε Lehman Brothers και Bear Stearns- που αφανίστηκαν μέσα στην κρίση αυτή. 

Μετά από αυτό, η Bank of America Merrill Lynch έκανε κάποιες προσπάθειες για rebranding, όμως αντιμετώπισε εσωτερικές αντιδράσεις. Με τη μέση ηλικία των χρηματιστών της να είναι 55-60, πολλοί από αυτούς αρνούνταν να εγκαταλείψουν το όνομα για το οποίο δούλευαν για πολλά χρόνια. 

Για να τους ευχαριστήσει, η τράπεζα διαβεβαίωνε ότι μετά την αλλαγή του ονόματος, ο ταύρος που ήταν το σήμα κατατεθέν της Merrill Lynch όχι μόνο θα παραμείνει, αλλά θα βρίσκεται και στο επίκεντρο μιας νέας διαφημιστικής καμπάνιας. 

«Επόμενος στη σειρά θα είναι ο ευνουχισμός του ταύρου», έλεγαν τότε κάποιοι στην αγορά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

O CEO που έπαιζε μπριτζ καθώς η τράπεζά του κατέρρεε

Ντέιβιντ Κομάνσκι: Αυτός που έκανε τη Merrill Lynch μεγάλη

15 Σεπτεμβρίου 2008: Η ημέρα της αποκάλυψης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News