Σαν Σήμερα Δευτέρα 29/11/2021, 11:21
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τι μας έμαθε ο σπουδαιότερος επενδυτής του 20ου αιώνα

Τι μας έμαθε ο σπουδαιότερος επενδυτής του 20ου αιώνα

29 Νοεμβρίου 1912

Γεννιέται στο Τεννεσί ο Τζον Μαρκς Τέμπλετον, ο «πατέρας» των διεθνών επενδύσεων και ένας από τους καλύτερους επενδυτές του 20ου αιώνα. Έχοντας ζήσει πρακτικά όλα τα μεγάλα γεγονότα του περασμένου αιώνα, έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης αλλά και ένας σπουδαίος φιλάνθρωπος.

Πλήρωσε τις σπουδές του στο Γέιλ με τα χρήματα που κέρδιζε στο πόκερ και το 1934 όταν αποφοίτησε, ήταν ένας από τους καλύτερους της τάξης του.  

Με τον πλανήτη να μαστίζεται ακόμα από τις συνέπειες του Μεγάλου Κραχ και του Great Depression, ταξίδεψε στη Βρετανία για να σπουδάσει στην Οξφόρδη. Υπήρξε μαθητής του Μπέντζαμιν Γκράχαμ, που θα έμενε γνωστός ως «ο πατέρας του value investing».

Ο Τέμπλετον μάθαινε γρήγορα και εφάρμοζε τη στρατηγική του «αγόρασε χαμηλά, πούλα ψηλά»,  αγοράζοντας 100 μετοχές από κάθε εταιρεία του New York Stock Exchange που είχε τιμή χαμηλότερη του 1 δολαρίου. Λέγεται ότι το έκανε στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα να βγάλει ένα μεγάλο κέρδος μόλις η αμερικανική βιομηχανία άρχισε να ανοίγει το βήμα της.

Πλούσιος πια, ο Τέμπλετον έγινε δισεκατομμυριούχος ως πρωτοπόρος των  αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν στο εξωτερικό. Το Templeton Growth Fund, το οποίο ίδρυσε το 1954 (και σήμερα αποτελεί μέρος της Franklin Templeton), ήταν το πρώτο που επένδυσε σε αναδυόμενες τότε αγορές όπως η Ιαπωνία και σε νέους, ανερχόμενους τομείς, όπως η πυρηνική ενέργεια και τα ηλεκτρονικά.

«Τα bull markets γεννιόνται στην απαισιοδοξία, μεγαλώνουν στην επιφυλακτικότητα, ωριμάζουν στην αισιοδοξία και πεθαίνουν στην ευφορία. Η εποχή της μέγιστης απαισιοδοξίας είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσει κανείς και η εποχή της μέγιστης αισιοδοξίας είναι η καλύτερη στιγμή για να πουλήσει», έλεγε.

Το 1999, ο Τέμπλετον ανακηρύχθηκε «ο καλύτερος επενδυτής διεθνών μετοχών του 20ου αιώνα» από το περιοδικό Money. Ως επενδυτής, εστίαζε στα θεμελιώδη στοιχεία αντί για την τεχνική ανάλυση και πίστευε βαθιά στο να πηγαίνει «κόντρα» στην ευρέως διαδεδομένη άποψη. Το μυστικό της περιουσίας του; Η ικανότητά του να παραμένει θετικός, ψύχραιμος και πειθαρχημένος σε κάθε στιγμή, έλεγε.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Τέμπλετον δώρισε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 1987 χρίστηκε ιππότης στη Βρετανία για το φιλανθρωπικό του έργο. Ίδρυσε το John Templeton Foundation, έναν υπερ-θρησκευτικό οργανισμό αφιερωμένο στην πνευματική κατανόηση μέσω της επιστημονικής έρευνας. Για αυτό και το 2007, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου.

Παρότι ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, απέρριπτε  τον καταναλωτισμό, ζούσε λιτά και απέφευγε τις πολυτέλειες.

Πέθανε το 2008, σε ηλικία 95 ετών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News