Σαν Σήμερα Παρασκευή 29/10/2021, 07:55
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ημέρα που πουλήθηκαν 16 εκατ. μετοχές

Σαν σήμερα 29 Οκτωβρίου

Η ημέρα που πουλήθηκαν 16 εκατ. μετοχές

H 29η Οκτωβρίου του 1929 έχει μείνει στην ιστορία ως και «Μαύρη Τρίτη», καθώς αποτέλεσε την κορύφωση του δράματος στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όταν οι τιμές των μετοχών έπιασαν -στην κυριολεξία- πάτο. 

Το «κακό» είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με τους δείκτες στη Wall Street να καταγράφουν αλλεπάλληλες «βουτιές». Ωστόσο, η 29η Οκτωβρίου έμελλε να χαρακτεί στις μνήμες των επενδυτών ως η ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας πουλήθηκαν περισσότερες από 16 εκατ. μετοχές. 

Δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν, περιουσίες εξαϋλώθηκαν σε λίγα λεπτά, χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στην απόγνωση και ο πανικός κυριάρχησε παντού. Ενδεικτικό είναι ότι ο Dow Jones μέσα σε μία συνεδρίαση έχασε σχεδόν 12 ποσοστιαίες μονάδες. 

Διαβάστε επίσης: Πόσα έβγαλε ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο;

Εάν λάβουμε υπόψη και τις απώλειες της επόμενης ημέρας, δηλαδή της 30ης Οκτωβρίου, η συνολική χασούρα του διημέρου αθροίζεται σε απώλειες 23%. Δηλαδή σχεδόν στο 1/4 της συνολικής αξίας του βιομηχανικού δείκτη. 

Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στην προσπάθεια του μεγαλοεπενδυτή William C. Durant και της οικογένειας Rockefeller να αντισταθούν στο κύμα πωλήσεων (προχώρησαν σε μαζικές αγορές μετοχών), με στόχο να τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. 

Ωστόσο, όπως έγραψε και η ιστορία, η κίνησή τους απέβη άκαρπη, καθώς δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την ορμή των ρευστοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να εκτελεστούν όλες οι εντολές πωλήσεων, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναγκάστηκε να μείνει ανοιχτό εκείνη την ημέρα έως σχεδόν τις 8.00 το βράδυ. 

Διαβάστε επίσης: Ο Έλληνας σχεδιαστής του Mini Cooper που πήρε τον τίτλο του… σερ

Το χρηματιστηριακό κραχ του 1929, όπως ήταν εύλογο, επιδείνωσε την ήδη εύθραυστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και συνέβαλε στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30, η οποία έπληξε τόσο την Ευρώπη όσο και την Αμερική,.

Και όλα αυτά, ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 1929, οι ΗΠΑ ευημερούσουν. Ο κόσμος δανειζόταν από τις τράπεζες για να «παίξει» στη Wall Street και ο δείκτης Dow Jones είχε φθάσει στο απόγειό του, στις 381.17 μονάδες στις 3 Σεπτεμβρίου του 1929.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News