Σαν Σήμερα Σάββατο 2/10/2021, 07:58
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Έλληνας σχεδιαστής του Mini Cooper που πήρε τον τίτλο του… σερ

Ο Αλέξανδρος Ισιγώνης έφυγε από τη ζωή στις 2 Οκτωβρίου του 1988

Ο Έλληνας σχεδιαστής του Mini Cooper που πήρε τον τίτλο του… σερ

Σαν σήμερα, 2 Οκτωβρίου, έφυγε από τη ζωή ο ελληνικής καταγωγής Αλέξανδρος Ισιγώνης, ο οποίος έμεινε στην παγκόσμια ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας για την έμπνευση και την σχεδίαση ενός από του πιο φινετσάτου Ι.Χ. οχήματος, του Mini Cooper.  

Ο Alex, όπως ήταν το όνομά του στα αγγλικά, γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1906. Ο πατέρας του ήταν από την Πάρο, ενώ η μητέρα του από τη Γερμανία.  

Κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφές, επιβιβάστηκε σε ένα πολεμικό πλοίο της Αγγλίας και μέσω της Μάλτας κατέληξε στο Λονδίνο, χάρη και στη διπλή υπηκοότητα του πατέρα του. Σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Μπάτερσι και κατά τη διάρκεια των σπουδών του αρίστευσε πολλάκις στο σχέδιο. 

Όταν αποφοίτησε έπιασε δουλειά στην ακμάζουσα -για εκείνη την περίοδο- αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου.  Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εργάστηκε για τη Morris Motor Company, πρωταγωνιστώντας στην κατασκευή ενός μικρού και ευέλικτου αναγνωριστικού οχήματος. Ήταν η πρώτη του επιτυχία.

Διαβάστε επίσης: Η «καταραμένη» Porsche που σκότωσε έναν θρύλο

Το 1952, η Morris Motor συγχωνεύτηκε με την Austin Motor, δημιουργώντας την British Motor Corporation. Το 1956, εξαιτίας της κρίσης του Σουέζ και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, γεννήθηκε η ανάγκη για ένα μικρό και φθηνό τετραθέσιο αυτοκίνητο. Έτσι, τρία χρόνια αργότερα, ο Αλέξανδρος παρουσίασε το Morris Mini Minor ή αλλιώς το Mini Cooper. 

Ο Έλληνας σχεδιαστής του Mini Cooper που πήρε τον τίτλο του… σερ-1
Πηγή: sansimera.gr

Ένα αυτοκίνητο, λιτό και λακωνικό, χωρίς πολλά αξεσουάρ. Σε χρόνο ρεκόρ κατέκτησε τους καταναλωτές, με περισσότερες από 5,3 εκατομμύρια πωλήσεις, κάτι το οποίο κατέστησε τον Ισιγώνη σε «γκουρού» των σχεδιαστών αυτοκινήτων για τον 20 αιώνα. Από το 2000, το Mini Cooper ξεκίνησε να παράγεται από τη γερμανική BMW. 

Το 1969, ο Έλληνας σχεδιαστής χρίστηκε «σερ» από τη βασίλισσα Ελισάβετ, περνώντας στο πάνθεον της βρετανικής -και όχι μόνο- αυτοκινητοβιομηχανίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News