Σαν Σήμερα Πέμπτη 15/07/2021, 10:20
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς η πώληση ενός αυτοκινήτου δημιούργησε τον σύγχρονο τρόπο ζωής

Πώς η πώληση ενός αυτοκινήτου δημιούργησε τον σύγχρονο τρόπο ζωής

15 Ιουλίου 1903 

Πραγματοποιείται η πρώτη πώληση αυτοκινήτου στην ιστορία της Ford Motor Company. Η πρώτη εγγραφή στη στήλη των πιστώσεων στα βιβλία της εταιρείας γράφει: «Chicago III Trust & Sav./Dr. E. Phenning/$850,00». 

Στην πραγματικότητα, το όνομα του πελάτη είχε γραφτεί λάθος. Ο E. Pfennig, ένας οδοντίατρος από το Σικάγο ήταν εκείνος που είχε πληρώσει 850 δολάρια για ένα Model A. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Henry Ford θα μεταμόρφωνε όχι μόνο το αυτοκίνητο και τις μεταφορές, αλλά και την εργασιακή ζωή, την κοινωνία, την οικονομία. 

To 1908 δημιούργησε το Model T, καθώς είχε οραματιστεί να δώσει το αυτοκίνητο -που έως τότε ήταν προνόμιο αποκλειστικά των πλουσίων- στις μάζες. Αναπτύσσοντας την πρώτη γραμμή συναρμολόγησης, έφερε την επανάσταση στον τρόπο παραγωγής όχι μόνο στον κλάδο των αυτοκινήτων αλλά και στην παγκόσμια βιομηχανία. 

Ο άνθρωπος που «γέννησε» τη μεσαία τάξη, διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την εργασιακή ζωή όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, βοήθησε να οικοδομηθεί η  αμερικανική οικονομία και πούλησε εκατομμύρια αυτοκίνητα, αναγνωρίστηκε το 1999 από το περιοδικό Fortune ως ο επιχειρηματίας του αιώνα. 

«Ο Henry Ford δεν εφηύρε το αυτοκίνητο, αλλά δημιούργησε τις business του αυτοκινήτου. Όταν ίδρυσε την Ford Motor Co., το 1903, τα αυτοκίνητα ήταν πολύπλοκοι, αναξιόπιστοι, ακριβοί νεοτερισμοί. Η ιδιοφυΐα του Ford ήταν ότι τα έκανε απλές, σταθερές και προσιτές αναγκαιότητες. Κάνοντάς το, έχτισε τον μεγαλύτερο βιομηχανικό οργανισμό των αρχών του 20ου αιώνα και απέκτησε μία προσωπική περιουσία 1 δισ. δολαρίων (36 δισ. δολάρια σε σημερινά χρήματα), αλλά επίσης έθεσε τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή μίας κοινωνικής επανάστασης η οποία είχε ανυπολόγιστη επίδραση στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Όταν έφτασε να κινεί το Model T του, το 1908, το άλογο εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα, ώστε η μετατροπή των καλλιεργειών από το σανό σε άλλα σπαρτά λέγεται ότι προκάλεσε την αγροτική επανάσταση. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή», έγραψε χαρακτηριστικά το Fortune. 

Πέθανε στο σπίτι του, στις 7 Απριλίου του 1947. Ήταν 83 ετών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News