Σαν Σήμερα Τετάρτη 14/07/2021, 09:41
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα δύο αδέρφια που έχασαν τα δισεκατομμύρια των McDonald’s μέσα από τα χέρια τους

Τα δύο αδέρφια που έχασαν τα δισεκατομμύρια των McDonald’s μέσα από τα χέρια τους

14 Ιουλίου 1998 

Πέθανε, σε ηλικία 89 ετών, ο Richard McDonald, ο πρωτοπόρος του fast food και ο άνθρωπος του οποίου το όνομα φέρει η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων του κόσμου. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι ο Dick McDonald και ο αδερφός του Maurice, έχασαν μέσα από τα χέρια τους τα πλούτη που δημιουργήθηκαν από την επιχειρηματική αυτοκρατορία που μέχρι και σήμερα κάνει το όνομά τους γνωστό σε όλο τον κόσμο. 

Τα δύο αδέρφια ήταν οι γιοι μιας φτωχής οικογένειας Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ. Ο πατέρας τους δούλευε σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών, από το οποίο απολύθηκε έπειτα από 42 χρόνια, με την αιτιολογία ότι απλά ήταν πολύ μεγάλος για να κάνει τη δουλειά. Βλέποντας τον πατέρα τους χωρίς μισθό και χωρίς σύνταξη, έπειτα από δεκαετίες σκληρής δουλειάς, τα αδέρφια ορκίστηκαν να γίνουν εκατομμυριούχοι ως τα 50 τους χρόνια και έφυγαν για την Καλιφόρνια. 

Το εστιατόριο που άνοιξαν στο Σαν Μπερναντίνο το 1948, με καινοτομίες που οι ίδιοι σκέφτηκαν για να σερβίρουν περισσότερους πελάτες γρηγορότερα, έμελλε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η βιομηχανία του fast food. Η ιδέα τους να σερβίρουν φαγητό σε λογικό κόστος και σε σύντομο χρόνο «γέννησε» μία βιομηχανία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. 

Όμως η απόφασή τους να συνεργαστούν με τον Ray Kroc, έναν πωλητή ηλεκτρικών συσκευών που εντυπωσιάστηκε από το concept τους, θα αποδεικνυόταν μοιραία. Ο επιχειρηματίας «κατέλαβε» την επιχείρηση και τις ιδέες τους,  μετέτρεψε τα McDonald’s σε αλυσίδα, με αποτέλεσμα τα ονόματα των δύο αδερφών να «σβηστούν» σε μεγάλο βαθμό από την ιστορία αυτού του επιχειρηματικού success story. 

Τα δύο αδέρφια που έχασαν τα δισεκατομμύρια των McDonald’s μέσα από τα χέρια τους-1
φωτ.: AP

Το 1961, οι McDonald πούλησαν τα δικαιώματα της επιχείρησης και του ονόματός τους στον Kroc αντί 2,7 εκατ. δολαρίων. «Ξαφνικά, αφότου πουλήσαμε, αναβάθμισε τον εαυτό του σε ιδρυτή», είχε πει ο Dick McDonald το 1991 σε συνέντευξή του. «Έως τη στιγμή που πουλήσαμε, δεν υπήρχε καμία αναφορά στον Kroc ως ιδρυτή. Εάν το ξέραμε, θα πουλούσε ακόμα μπλέντερ για μιλκσέικ». 

«Χρειαζόμουν το όνομα McDonald και τις χρυσές αψίδες. Τι να κάνεις με ένα όνομα σαν το Kroc;», είχε παραδεχθεί εκείνος σε μία συνέντευξή του το 1973. 

Τα αδέρφια έγιναν τελικά εκατομμυριούχοι (όταν πούλησαν την επιχείρηση, είχαν υπολογίσει ότι ήθελαν να πάρουν περίπου ένα εκατομμύριο ο καθένας, αφότου πληρώσουν τους φόρους). Όμως ο Ray Kroc άφησε πίσω του περιουσία 1 δισ. δολαρίων όταν πέθανε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News