Σαν Σήμερα Τρίτη 13/07/2021, 08:56
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Στη φυλακή ο «Μπιλ Γκέιτς των τηλεπικοινωνιών»

Στη φυλακή ο «Μπιλ Γκέιτς των τηλεπικοινωνιών»

13 Ιουλίου 2005 

Ο Μπέρναρντ Έμπερς, ένας μάλλον απλός και καθημερινός επιχειρηματίας, που ωστόσο μετέτρεψε την WorldCom σε έναν γίγαντα των τηλεπικοινωνιών, καταδικάζεται σε 25 χρόνια φυλάκισης για την επιχειρηματική απάτη που οδήγησε στη μεγαλύτερη -έως τότε- εταιρική χρεοκοπία στις ΗΠΑ. 

Η WorldCom κατέρρευσε το 2002, έπειτα από την αποκάλυψη μίας λογιστικής απάτης 11 δισ. δολαρίων, στην οποία -μεταξύ άλλων- κορυφαία στελέχη της πίεζαν τους υφισταμένους τους να «φουσκώνουν» τα νούμερα, για να φαίνεται η εταιρεία πιο κερδοφόρα. Με την χρεοκοπία της WorldCom, οι μέτοχοί της, πολλοί εκ των οποίων είχαν  επενδύσει για να πάρουν κάποτε τη σύνταξή τους, υπέστησαν μεγάλες ζημιές. 

Πριν να γίνει μεγάλο όνομα στις τηλεπικοινωνίες, ο Έμπερς ξεκίνησε την καριέρα του από τα σπορ αλλά ασχολήθηκε με πολλά πράγματα. Κατά καιρούς, επένδυσε σε ξενοδοχεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.  

Κατόπιν των συμβουλών φίλων του και παρότι δεν γνώριζε και πολλά για τις τηλεπικοινωνίες, το 1983 επένδυσε σε μία μικρή εταιρεία υπεραστικής τηλεφωνίας, την LDDS. Ανέλαβε τη διοίκησή της και εξαγόρασε ανταγωνιστές, μετατρέποντας την εταιρεία που αργότερα μετονομάστηκε σε WorldCom στην τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία υπεραστικής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ έως το 1996. 

Θεωρούνταν ένας ευθύς άνθρωπος με τραχείς τρόπους. Ένας επιχειρηματίας που προτιμούσε να ντύνεται με τζιν παρά με κοστούμια. Ένας αναλυτής τον είχε περιγράψει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε κάποιο δημοσίευμα σαν «τον Μπιλ Γκέιτς της τηλεφωνίας». 

Μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας της, το 2002, η WorldCom είχε γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στα υπεραστικά τηλεφωνήματα στις ΗΠΑ. 

Ο Έμπερς πέθανε σε ηλικία 78 ετών, τον Φεβρουάριο του 2020, μόλις ένα μήνα αφότου αποφυλακίστηκε πρόωρα, λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News