Σαν Σήμερα Παρασκευή 1/10/2021, 09:54
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Whiz Kids: Οι βετεράνοι του στρατού που «ανέστησαν» την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία

Whiz Kids: Οι βετεράνοι του στρατού που «ανέστησαν» την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία

1η Οκτωβρίου 1945

Το περιοδικό Life δημοσιεύει ένα άρθρο για τον νέο επικεφαλής της Ford Motor Company, Χένρι Φορντ τον Β’, επισημαίνοντας ότι έχει μόλις αναλάβει τα ηνία μίας επιχείρησης που χάνει 9,5 εκατ. δολάρια τον μήνα.

Το περιοδικό έφτασε στα χέρια του Αρ Τζέι Μίλερ, μέλους μίας ομάδας 10 απόστρατοι των ενόπλων δυνάμεων, που είχαν αποφασίσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μείνουν μαζί και να πουλήσουν τα συστήματα ανάλυσης που είχαν αναπτύξει σε ιδιωτικές εταιρείες. Είχαν προσεγγίσει αρκετές εταιρείες, αλλά όχι τη Ford.

Όταν όμως ο Μίλερ διάβασε το άρθρο, ήξερε ότι έχει μπροστά του μία μεγάλη ευκαιρία. Ζήτησε συνάντηση με τον Χένρι Φορντ και η ομάδα των 10, στην οποία συμμετείχαν οι Ρόμπερτ Μακμανάρα και Τεξ Θόρντον, πολύ σύντομα βρέθηκε να εργάζεται για τον άπειρο επικεφαλής της κορυφαίας τότε αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο. 

Τα συστήματα ανάλυσής τους που στηρίζονταν σε μοντέλα στατιστικής για τις επιδόσεις και τη διάρθρωση της Ford όχι μόνο βοήθησαν την εταιρεία να ανεβάσει στροφές, αλλά και άλλαξαν πλήρως το διοικητικό της προφίλ. Οι 10 έμεινε στην ιστορία του αμερικανικού επιχειρείν ως Whiz Kids (παιδιά – θαύματα). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News