Σαν Σήμερα Τρίτη 18/05/2021, 09:30
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

H στενή, αλλά τοξική σχέση του Χένρι Φορντ με τον γιο του Έντσελ

H στενή, αλλά τοξική σχέση του Χένρι Φορντ με τον γιο του Έντσελ

18 Μαΐου 

1923: Ο Άλφρεντ Σλόαν προεδρεύει για πρώτη φορά σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της General Motors. Τα μέλη της επιτροπής είναι μία all star ομάδα της επιχειρηματικής ιστορίας: Πιέρ Ντιπόν, Γουίλιαμ Κνούντσεν, Τσαρλς Κέτερινγκ ήταν παλιά μέλη, ενώ οι Τσαρλς Στιούαρτ Μοτ και Φρεντ Φίσερ συμμετείχαν για πρώτη φορά. 

 

1943: Ο Χένρι Φορντ μαθαίνει ότι ο γιος του Έντσελ πεθαίνει, αλλά αρνείται να το πιστέψει. Επιμένει ότι οι γιατροί στο Henry Ford Hospital μπορούν να τον σώσουν. Δεν τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο. Δίνει μόνο εντολή να πετάξουν όλα τα μπουκάλια με αλκοόλ από το σπίτι του γιου του. Ο Έντσελ φεύγει από τη ζωή μία εβδομάδα αργότερα. Καρκίνος του στομάχου, έλκος, φυσική και ψυχολογική εξάντληση είναι όλα αποτελέσματα της σκληρής εργασίας, του στρες και της ψυχολογικής πίεσης που δεχόταν από τον πατέρα του και τα οποία οδήγησαν σε καταχρήσεις, όπως διαβάζουμε στο This Day In Business History του Raymond L. Francis. Στο ίδιο βιβλίο μαθαίνουμε μάλιστα ότι ο οργανισμός του Έντσελ δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα από τον υψηλό πυρετό που του προκάλεσε μη παστεριωμένο γάλα, το οποίο ο πατέρας του επέμενε να πιει, θεωρώντας ότι θα τον βοηθήσει. 

O Έντσελ Φορντ ήταν πρόεδρος της Ford Motor Company από το 1919 έως και τον θάνατό του. Είχε διαδεχθεί στη θέση τον πατέρα του και τον ίδιο διαδέχθηκε ο γιος του Χένρι Φορντ ο Β’.  Ο Έντσελ συχνά διαφωνούσε με τον πατέρα του για μεγάλες επιχειρηματικές αποφάσεις, ενώ είχε ουκ ολίγες φορές ταπεινωθεί δημοσίως από αυτόν. Η σχέση τους ήταν πολύ στενή, αλλά και με πολλά τοξικά στοιχεία. Ο Έντσελ κατάφερε πάντως να κάνει αρκετά από τα σχέδιά του πραγματικότητα. ίδρυσε τον βραχίονα Mercury και πιστώνεται τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων της Ford, αλλά και την αισθητή ενίσχυση της παραγωγής τους στο εξωτερικό. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News