Σαν Σήμερα Δευτέρα 17/05/2021, 09:57
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24 traders ιδρύουν το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης κάτω από έναν πλάτανο

Η Συμφωνία Buttonwood

24 traders ιδρύουν το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης κάτω από έναν πλάτανο

17 Μαΐου

1792: Υπογράφεται η Συμφωνία Buttonwood από 24 traders μετοχών στο Μανχάταν. Είναι το ιδρυτικό έγγραφο με το οποίο τέθηκαν οι βάσεις για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά έγγραφα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η συμφωνία οργάνωσε τη διαπραγμάτευση κινητών αξιών στη Νέα Υόρκη. Το όνομά της προήλθε από το γεγονός ότι οι traders συναντιούνταν τακτικά για συναλλαγές μετοχών κάτω από έναν αμερικανικό πλάτανο (buttonwood) στον αριθμό 68 της οδού Γουόλ Στριτ.

Εν συντομία, η συμφωνία είχε δύο διατάξεις: 1) οι traders έπρεπε να διαπραγματευτούν μόνο ο ένας με τον άλλον, εξαλείφοντας έτσι τους πλειστηριαστές και 2) οι προμήθειες έπρεπε να είναι 0,25%. Στο κείμενο αναφέρονταν τα εξής: 

«Εμείς οι Συνδρομητές, οι μεσίτες για την αγορά και την πώληση δημόσιων μετοχών, υποσχόμαστε επίσημα και δεσμευόμαστε ο ένας στον άλλο, ότι δεν θα αγοράσουμε ούτε θα πουλήσουμε από αυτήν την ημέρα για οποιοδήποτε άτομο, οποιοδήποτε είδος δημόσιας μετοχής, με προμήθεια χαμηλότερη από το 0,25% και ότι θα δίνουμε προτεραιότητα ο ένας στον άλλο στις διαπραγματεύσεις μας. Υπογράφουμε έτσι τη μαρτυρία αυτή κατά την 17η Μαΐου 1792, στη Νέα Υόρκη. 

24 traders ιδρύουν το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης κάτω από έναν πλάτανο-1

Οι πρώτοι τίτλοι που διαπραγματεύονταν ήταν ως επί το πλείστον κυβερνητικοί τίτλοι, όπως τα ομόλογα πολέμου από το απόθεμα του επαναστατικού πολέμου και της πρώτης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τράπεζα της Βόρειας Αμερικής μαζί με την Πρώτη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και την Τράπεζα της Νέας Υόρκης ήταν οι πρώτες μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 8 Μαρτίου 1817, η οργάνωση συνέταξε κανονισμό και μετονομάστηκε σε «New York Stock Exchange». 

Η πρώτη κεντρική τοποθεσία του Χρηματιστηρίου ήταν ένα δωμάτιο νοικιασμένο το 1792 έναντι 200 δολαρίων το μήνα. Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά της Νέας Υόρκης το 1835, το Χρηματιστήριο μετακινήθηκε προς άλλη προσωρινή έδρα. Το νέο κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 18 της Broad Street, κόστισε 4 εκατ. δολάρια και άνοιξε στις 22 Απριλίου 1903.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News