Σαν Σήμερα Πέμπτη 30/09/2021, 09:35
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η «καταραμένη» Porsche που σκότωσε έναν θρύλο

Η «καταραμένη» Porsche που σκότωσε έναν θρύλο

30 Σεπτεμβρίου 1955 

Ο Αμερικανός ηθοποιός James Dean σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 24 ετών. Παρότι κυκλοφόρησε μόνο τρεις μεγάλες ταινίες –«Επαναστάτης χωρίς αιτία», «Ανατολικά της Εδέμα», «Ο Γίγας»- ήταν ήδη ένα είδωλο και με τον θάνατό του, έγινε θρύλος. 

Ήταν 5:45  το απόγευμα όταν η Porsche την οποία οδηγούσε ο James Dean χτύπησε ένα Ford Tudor σε μία διασταύρωση. Ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου, ο 23χρονος φοιτητής από την Καλιφόρνια Donald Turnupseed, σοκαρίστηκε, αλλά δεν τραυματίστηκε ιδιαίτερα. 

Ο συνεπιβάτης στην Porsche του Dean, ο Γερμανός μηχανικός αυτοκινήτων Rolf Wütherich τραυματίστηκε βαριά, αλλά επέζησε. 

Ο James Dean αγαπούσε την ταχύτητα και βρισκόταν καθ’ οδόν για το Σαλίνας, προκειμένου να τρέξει σε αγώνα με την ολοκαίνουρια Porsche Spyder του, αξίας 7.000 δολαρίων. 

Η «καταραμένη» Porsche που σκότωσε έναν θρύλο-1
φωτ.: Shutterstock

Μέχρι σήμερα, δεν είναι σαφές εάν η υπερβολική ταχύτητα προκάλεσε το δυστύχημα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Dean δεν έτρεχε υπερβολικά, όμως περίπου δύο ώρες πριν το τρακάρισμα είχε πάρει κλήση από την τροχαία για υπερβολική ταχύτητα. 

Το πιθανότερο είναι ότι το φως από τη δύση του ηλίου μπήκε στα μάτια του Turnupseed, ο οποίος δεν θα μπορούσε να δει την Porsche, ανεξάρτητα από την ταχύτητα με την οποία πήγαινε. 

Οι φήμες λένε ότι το αυτοκίνητο του Dean, στο οποίο ο ηθοποιός είχε δώσει το παρατσούκλι «Little Bastard», ήταν καταραμένο. 

Μετά το δυστύχημα, η Porsche κύλησε από το πίσω μέρος ενός φορτηγού και συνέθλιψε τα πόδια του μηχανικού που στεκόταν εκεί κοντά. 

Αργότερα, όταν ένας πωλητής μεταχειρισμένων  αυτοκινήτων πούλησε τα ανταλλακτικά της σε αγοραστές από όλη την Αμερική, τα παράξενα γεγονότα πολλαπλασιάστηκαν: Η μηχανή, το σύστημα μετάδοσης και τα λάστιχα «φορέθηκαν» σε αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα δυστυχήματα. Και ένα φορτηγό που μετέφερε το σασί της Porsche Spyder σε έκθεση για την οδική ασφάλεια βγήκε από τον δρόμο, με αποτέλεσμα ο οδηγός του να σκοτωθεί. Ό,τι απέμεινε από το αυτοκίνητο εξαφανίστηκε από τον τόπο του δυστυχήματος και μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει πού κατέληξε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News