Σαν Σήμερα Τρίτη 21/09/2021, 10:07
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πλήρωσε τελικά το Big Tobacco 240 δισ. δολάρια για τα ψέματά του;

Πλήρωσε τελικά το Big Tobacco 240 δισ. δολάρια για τα ψέματά του;

21 Σεπτεμβρίου 2004

Την ονόμασαν «η μητέρα όλων των δικών» και όχι άδικα. Σε μία πρωτοφανή αγωγή ύψους 280 δισ. δολαρίων, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στράφηκε κατά της πανίσχυρης βιομηχανίας του καπνού (του λεγόμενου και Big Tobacco), κατηγορώντας την ότι από τη δεκαετία του 1950 παραπλανεί σκόπιμα το καταναλωτικό κοινό για τους κινδύνους του καπνίσματος.

Οι καπνοβιομηχανίες βρέθηκαν στη θέση του κατηγορούμενου γιατί αρνούνταν συστηματικά πως τα τσιγάρα προκαλούν εθισμό και ασθένειες, καθώς και γιατί προωθούσαν τσιγάρα με χαμηλότερη πίσσα σαν πιο υγιεινά, την ώρα που αυτά είναι εξίσου επικίνδυνα με τα κανονικά τσιγάρα. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητούσε από τις εταιρείες να πληρώσουν 280 δισ. δολάρια από τα κέρδη που έβγαλαν με αυτές τις πρακτικές, για να καλύψουν το κόστος περίθαλψης όσων έχουν αρρωστήσει έως εκείνη τη στιγμή, αλλά και εκείνων που θα αρρωστήσουν στο μέλλον, λόγω του καπνίσματος.  

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη αιτία πρόωρου θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί στις ΗΠΑ, αφού σκοτώνει πάνω από 400.000 άτομα κάθε χρόνο. 

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους στη δίκη είναι η μητρική της Philip Morris, Altria Group, καθώς και οι RJ Reynolds, Brown & Williamson, British American Tobacco και Lorillard. 

Οι εταιρείες αρνήθηκαν την ενοχή τους και δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει σημαντικά τις πρακτικές διαφήμισής τους από το 1998, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τις αρχές. 

Τελικά, τον Αύγουστο του 2006, ομοσπονδιακό δικαστήριο κατέληξε σε μία μεικτή ετυμηγορία για τις καπνοβιομηχανίες. Παρότι αποφάσισε ότι οι εταιρείες εξαπάτησαν το κοινό για τους κινδύνους του καπνίσματος, εντούτοις δεν απαίτησε αποζημίωση. 

Η απόφαση των 1.653 σελίδων σήμαινε ότι το Big Tobacco δεν θα αντιμετώπιζε τελικά κάποιο πρόστιμο που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιες από τις εταιρείες του ακόμα και στον αφανισμό. Όμως το προφίλ του κλάδου επλήγη σημαντικά, με τους κινδύνους του καπνίσματος και το ρόλο των εταιρειών στην απόκρυψή τους να είναι πλέον γνωστοί σε όλους.

moneyreview.gr  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News