Σαν Σήμερα Τρίτη 26/10/2021, 09:45
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν η Σίλικον Βάλεϊ «εισέβαλε» στον Dow Jones

Όταν η Σίλικον Βάλεϊ «εισέβαλε» στον Dow Jones

26 Οκτωβρίου 1999

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, οι Intel και Microsoft, θα προστεθούν στον ιστορικό δείκτη Dow Jones με τα 30 «βαριά χαρτιά» της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ήταν οι πρώτες εταιρείες του Nasdaq (ενός δείκτη στον οποίο παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερο βάρος εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας), που «εισέβαλαν» στον Dow. Ήρθαν μάλιστα να αντικαταστήσουν μία πετρελαιοβιομηχανία, τη Chevrοn και τη βιομηχανία ελαστικών Goodyear. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε και η είσοδος στον δείκτη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών Baby Bell και SBC Communications, που πήραν τη θέση των Sears Roebuck και Union Carbide. 

Η Cary Leahey, οικονομολόγος της Primark Decision Economics, εξηγούσε εκείνη την ημέρα στο CBS, ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε για δύο λόγους.«Ο πρώτος είναι ότι προσθέτοντας τεχνολογικές μετοχές και δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε βιομηχανίες, καθιστάς τον δείκτη πιο αντιπροσωπευτικό του επιχειρηματικού κόσμου. Ο δεύτερος είναι ότι ήθελαν να “διώξουν” μετοχές με φτωχές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια και να προσθέσουν εκείνες με προοπτικές υψηλών πτήσεων». 

Οι αλλαγές στη σύνθεση του Dow Jones ήταν ουσιαστικά αποκαλυπτικές των «σεισμικών» μεταβολών στο αμερικανικό επιχειρείν, στο οποίο οι κλάδοι τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών είχαν πια κυρίαρχη θέση. Η φούσκα του dot.com έναν χρόνο αργότερα μπορεί να εξαφάνισε από τον χάρτη δεκάδες διαδικτυακές άνευ ουσιαστικού αντικειμένου, αλλά δεν λύγισε τους πραγματικούς ηγέτες της Σίλικον Βάλεϊ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News