Σαν Σήμερα Τρίτη 15/06/2021, 09:51
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε αδειάζει το γραφείο του

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε αδειάζει το γραφείο του

15 Ιουνίου 2006

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ανακοινώνει ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την καθημερινή διοίκηση της εταιρείας του, από τον Ιούλιο του 2008, προκειμένου να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο φιλανθρωπικό του έργο.

Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και δουλεύουμε. Και αυτό γιατί έβαλε τον προσωπικό υπολογιστή -που έως τότε απευθυνόταν σε επιστήμονες και λιγοστούς «μυημένους»- πάνω σε κάθε γραφείο και μέσα σε κάθε σπίτι. Τα Windows, που την εποχή εκείνη όλος ο κόσμος αγαπούσε να μισεί, γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας. Ο Μπιλ Γκέιτς, που είχε ιδρύσει την εταιρεία που θα γινόταν ένα από τα ισχυρότερα μονοπώλια όλων των εποχών το 1975, μαζί με τον παιδικό του φίλο Πολ Άλεν, αποφασίζει τρεις δεκαετίες μετά να… αδειάσει το γραφείο του. 

«Αποφάσισα ότι σε δύο χρόνια από σήμερα, θα αναδιοργανώσω τις προσωπικές μου προτεραιότητες», είπε στις 15 Ιουνίου του 2006 ο Μπιλ Γκέιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Έχω μία από τις καλύτερες δουλειές στον κόσμο», τόνισε και συνέχισε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να την αφήσει: «Πιστεύω ότι ο μεγάλος πλούτος συνεπάγεται μεγάλη ευθύνη. Πρόκειται για την ευθύνη να δώσεις πίσω στην κοινωνία και να διασφαλίσεις ότι οι πόροι αυτοί θα επιστραφούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε εκείνους που έχουν ανάγκη».

Την εποχή εκείνη, ο Μπιλ Γκέιτς ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 46,5 δισ. δολαρίων και είχε κερδίσει τον τίτλο του «Ανθρώπου της Χρονιάς» για το 2005 από το περιοδικό Time, μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα και τον ροκ σταρ Bono, για το φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματός του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μπιλ Γκέιτς έγινε το πρόσωπο και ο «χρυσός κανόνας» της φιλανθρωπίας των δισεκατομμυριούχων.

Το Bill & Melinda Gates Foundation, το οποίο ίδρυσε το 2000 μαζί με τη σύζυγό του, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στον κόσμο και σήμερα εστιάζει σε ζητήματα δημόσιας υγείας και μεταδοτικών ασθενειών, στην κλιματική αλλαγή και στην εκπαίδευση.

Από το 1994 έως το 2018, το ζευγάρι δώρισε στο ίδρυμα περισσότερα από 36 δισ. δολάρια.

Όμως φέτος, οι αποκαλύψεις σχετικά με το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς έπληξαν σημαντικά το προφίλ του δισεκατομμυριούχου φιλάνθρωπου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News