Σαν Σήμερα Τρίτη 20/07/2021, 08:10
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το «δώρο» των 75 δισ. δολαρίων της Microsoft στους μετόχους

Το «δώρο» των 75 δισ. δολαρίων της Microsoft στους μετόχους

2004

Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση η Microsoft ανακοινώνει τον διπλασιασμό του μερίσματος στα 32 σεντ ανά μετοχή (συνολικά 3,5 δις. ετησίως), εφάπαξ πληρωμή 32 δις. στους μετόχους και ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 30 δις. δολαρίων. Με τις αποφάσεις αυτές θα επιστρέψει στους μετόχους 75 δις. δολάρια σε ορίζοντα τετραετίας. Ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δοθεί σε μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών στην ιστορία του αμερικανικού επιχειρείν έως τότε. Ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς έλαβε 3,5 δις. δολάρια.

Εκείνη την περίοδο η Microsoft έβλεπε τη μετοχή της να μένει εν πολλοίς στάσιμη επί έξι χρόνια και δεχόταν ισχυρή πίεση από τους μετόχους να αρχίσει να μειώνει τα τεράστια αποθέματα του ρευστού της.

Απολαμβάνοντας ωστόσο ήδη δεσπόζουσα θέση στο λογισμικό προσωπικών υπολογιστών με τα Windows και ούσα διαρκώς στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών ήταν δύσκολο να προβεί σε μεγάλες εξαγορές. Έτσι έχοντας τα προηγούμενα χρόνια αναμορφώσει επιτυχώς τις σχέσεις με ανταγωνιστές, πελάτες και εργαζομένους αποφάσισε ότι ήταν η ώρα να στρέψει την προσοχή στους μετόχους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS