Σαν Σήμερα Κυριακή 18/07/2021, 10:26
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ντιν, ντον! Όταν οι άνθρωποι έβαζαν πλανόδιους πωλητές μέσα στα σπίτια τους

Ντιν, ντον! Όταν οι άνθρωποι έβαζαν πλανόδιους πωλητές μέσα στα σπίτια τους

18 Ιουλίου 1858 

Ο ιδρυτής της εταιρείας καλλυντικών, David Hall McConnell γεννιέται στη Νέα Υόρκη. 

Ο McConnell έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του το 1879 πουλώντας βιβλία, ώσπου το 1886 είχε μία ιδέα που θα άλλαζε τη ζωή του και θα δημιουργούσε μία ολόκληρη βιομηχανία: Γιατί εκτός από βιβλία, να μην πουλά και αρώματα, πόρτα-πόρτα; 

Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρώτο του εγχείρημα, την California Perfume Company, στο πλαίσιο της οποίας έφτιαχνε μόνος του τα αρώματα στο σπίτι του και στη συνέχεια τα πουλούσε μαζί με τα βιβλία. Πελάτες του ήταν κυρίως γυναίκες, που άνοιγαν την πόρτα στον πωλητή για να περάσουν τον χρόνο τους, όσο οι άνδρες τους βρίσκονταν στη δουλειά. Οι περισσότερες δεν έλεγαν «όχι» σε ένα δωρεάν δείγμα αρώματος. 

Έτσι, πολύ σύντομα, τα καλλυντικά αποδείχθηκαν τόσο δημοφιλή ώστε ο επιχειρηματίας εγκατέλειψε τα βιβλία και έστησε ένα εργοστάσιο αρωμάτων στο Σάφερν της Νέας Υόρκης. Ο λόγος για τον οποίο διάλεξε το όνομα Avon ήταν γιατί το τοπίο στο Σάφερν έμοιαζε με εκείνο του Έιβον της Αγγλίας. 

Ο McConnell άρχισε να στρατολογεί γυναίκες για να πουλήσουν τα προϊόντα του στις φίλες και τις γειτόνισσές τους. 

Έτσι, πάνω στις καινοτομίες αυτού του επιχειρηματία χτίστηκε μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες καλλυντικών. Η λαμπερή αλλά σεμνή «Avon Lady» έγινε κομμάτι της μεταπολεμικής κουλτούρας των ΗΠΑ. Το σλόγκαν «Ντιν, ντον! Σας καλεί η Avon» άφησε εποχή. 

Η ανάπτυξη της εταιρείας κινήθηκε μαζί με την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών της μεσαίας τάξης. Έτσι, το 1982, η Avon πουλούσε προϊόντα αξίας 3 δισ. δολαρίων το χρόνο. 

Η εταιρεία έμεινε πιστή στο μοντέλο πόρτα-πόρτα μέχρι την έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Σήμερα, η Avon ανήκει στον βραζιλιάνικο όμιλο ομορφιάς Natura, που ελέγχει επίσης την αλυσίδα The Body Shop, ενώ παραμένει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στις απευθείας πωλήσεις. 

Μάλιστα, η εταιρεία αναφέρει ότι το ενδιαφέρον γυναικών να γίνουν πωλήτριες των καλλυντικών της στη Βρετανία εκτινάχθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλοί άνθρωποι αναζήτησαν τρόπους να συμπληρώσουν το εισόδημά τους μέσα στην πανδημία. Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού επιβάρυναν δυσανάλογα τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News