Σαν Σήμερα Τρίτη 4/01/2022, 10:17
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς η Wall Street έγινε η… Wall Street

Πώς η Wall Street  έγινε η… Wall Street

4 Ιανουαρίου  1865

Η Wall Street είναι αναμφισβήτητα ο διασημότερος δρόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι τόσο διάσημος, ώστε το όνομά του έφτασε να αποτελεί συνώνυμο του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι το πρώτο βήμα για να γίνει η Wall Street αυτό που είναι σήμερα, έγινε στις 4 Ιανουαρίου του 1865, όταν εγκαινιάστηκε το μόνιμο κτίριο του New York Stock Exchange στο Μανχάταν.

Επισήμως, το αμερικανικό χρηματιστήριο υπήρχε από το 1792, με τις πρώτες «συνεδριάσεις» να πραγματοποιούνται στη σκιά ενός δέντρου και στη συνέχεια σε διάφορα καφέ και νοικιασμένα γραφεία.

Όμως έως τα μέσα του 19ου αιώνα, ήταν πια σαφές ότι χρειαζόταν ένα πιο μόνιμο χρηματιστήριο, αφού η Νέα Υόρκη αναδεικνυόταν στο χρηματοοικονομικό κέντρο των ΗΠΑ, ενώ τα άλματα του αμερικανικού επιχειρείν και μία σειρά από εφευρέσεις –από τον τηλέγραφο ως το ticker και τις υπερατλαντικές επικοινωνίες- αύξησαν σημαντικά τη συναλλακτική δραστηριότητα.  

Πώς η Wall Street  έγινε η… Wall Street-1
H Wall Street το 1866. (AP Photo)

Έτσι, το 1865, το New York Stock Exchange απέκτησε επιτέλους το δικό του κτίριο, στην Broad Street, κάτω από τη Wall. Καθώς οι συναλλαγές συνέχισαν να αυξάνονται, το κτίριο αποδείχθηκε μικρό και το 1901 κατεδαφίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα μεγαλύτερο. Αυτό το κτίριο άνοιξε το 1903 και επεκτάθηκε τη δεκαετία του 1920, ενώ παραμένει η έδρα του NYSE έως σήμερα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News