Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O CEO που έπαιζε μπριτζ καθώς η τράπεζά του κατέρρεε

Ο Τζίμι Κέιν της Bear Stearns πέθανε σε ηλικία 87 ετών

O CEO που έπαιζε μπριτζ καθώς η τράπεζά του κατέρρεε

Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, ο Τζίμι Κέιν, ο CEO της Bear Stearns την ώρα της κατάρρευσής της το 2008 και ένας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. 

Ο Κέιν έγινε σύμβολο όλων των κακών που οδήγησαν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα στην κατάρρευση, όταν η επενδυτική τράπεζα την οποία διοικούσε από το 1993 (ήταν ο μακροβιότερος CEO της Wall Street) γονάτισε υπό το βάρος μεγάλων χρεών και ζημιών από trading. Η Bear Stearns πουλήθηκε στην JP Morgan Chase σε ένα βιαστικό deal για τη διάσωσή της, το οποίο ενορχήστρωσε η αμερικανική κυβέρνηση. 

Την ώρα που η τράπεζά του κατέρρεε, ο Τζίμι Κέιν απουσίαζε για μεγάλα διαστήματα από το γραφείο του, είτε παίζοντας γκολφ ή συμμετέχοντας σε τουρνουά ανταγωνιστικού μπριτζ. 

Δεχόμενος μεγάλες πιέσεις για την απουσία του την ώρα που η τιμή της μετοχής της Bear Stearns -και υπό το βάρος των δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να κάνει χρήση μαριχουάνας, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνούνταν- ο Κέιν έδωσε τον τίτλο του CEO στον Άλαν Σβαρτζ, τον Ιανουάριο του 2008. Δύο μήνες αργότερα, η Bear Stearns πουλήθηκε στην JP Morgan. 

O CEO που έπαιζε μπριτζ καθώς η τράπεζά του κατέρρεε-1
φωτ.: AP

Η Bear Stearns, με ιστορία 85 χρόνων στη Wall Street, έχασε την ανεξαρτησία της και απορροφήθηκε από αυτήν που είναι σήμερα η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα. Το deal αποδείχθηκε πονοκέφαλος για την JP Morgan, η οποία πλήρωσε δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβιβασμούς που σχετίζονταν με τα στεγαστικά δάνεια εξαιτίας της Bear Stearns και της Washington Mutual, την οποία επίσης «διέσωσε» στην κρίση. Ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, έχει δηλώσει ότι δεν θα το έκανε ξανά. 

Η Bear Stearns θα έμενε στην ιστορία ως ένα από τα πρώτα κομμάτια του ντόμινο που έπεσαν στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση που προκάλεσε παγκόσμια ύφεση και άλλαξε την εικόνα της Wall Street. Έξι μήνες αργότερα, η Lehman Brothers χρεοκόπησε, η Merrill Lynch απορροφήθηκε από την Bank of America και οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες διασώθηκαν από την κυβέρνηση. 

Ο Τζίμι Κέιν, ένας απότομος, ανταγωνιστικός τραπεζίτης που κάπνιζε πούρα και έπαιζε μανιωδώς μπριτζ, ήταν το αρχέτυπο του αφεντικού της Wall Street που πλέον έχει σχεδόν εκλείψει. Κάποτε, είπε σε μία συνεργάτιδά του, αφότου γνώρισε τον γιο της: «Αυτό το παιδί έχει κακή χειραψία. Δεν θα πάει πουθενά στη ζωή του». 

Παρότι άλλοι τραπεζίτες που έφυγαν κακήν-κακώς από τη Wall Street την εποχή της κρίσης επέστρεψαν με νέα κεφάλαια στην καριέρα τους, ο Κέιν δεν το έκανε ποτέ. Αντ΄ αυτού, επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη, το μπριτζ. 

Όταν δημοσιογράφοι ζήτησαν ένα σχόλιο από την επί 50 χρόνια σύζυγό του, Πατρίσια Κέιν, στη  10η επέτειο της κρίσης του 2008, εκείνη τους είπε: «Έχει αποσυρθεί και κάνει αυτό που αγαπά πάνω από όλα. Βασικά, ήταν το δεύτερο πράγμα. Η Bear ήταν το πρώτο». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News