Σαν Σήμερα Τετάρτη 1/12/2021, 10:51
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τι κάνει σήμερα ο άνθρωπος που κατέστρεψε την πιο ιστορική τράπεζα του κόσμου

Τι κάνει σήμερα ο άνθρωπος που κατέστρεψε την πιο ιστορική τράπεζα του κόσμου

1 Δεκεμβρίου 1995 

Ο πρώην trader της Barings Bank, Nick Leeson, δηλώνει ένοχος ενώπιον δικαστηρίου της Σιγκαπούρης για δύο κατηγορίες απάτης, που σχετίζονται με τις ζημιές ύψους 1,4 δισ. δολαρίων τις οποίες ο ίδιος προκάλεσε, οδηγώντας την τράπεζα στη χρεοκοπία.

Τον ονόμασαν «ο χρηματιστής που κατέστρεψε την τράπεζα». Και δεν ήταν μία οποιαδήποτε τράπεζα, αλλά η παλαιότερη εμπορική τράπεζα της Βρετανίας.  Η κατάρρευση της Barings άλλαξε για πάντα την εικόνα του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η ιστορία της Barings, που ήταν η παλαιότερη εμπορική τράπεζα της Βρετανίας, είναι η κλασική περίπτωση όπου η ύβρις, η αδύναμη εποπτεία και η έλλειψη εσωτερικών ελέγχων οδηγεί στην καταστροφή. Μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες, ο Nick Leeson, ένας trader με έδρα τη Σιγκαπούρη, συσσώρευσε ζημιές αξίας εκατομμυρίων στερλινών, επιχείρησε να τις «μεταμφιέσει» σε κέρδη και μετά εξαφανίστηκε για να γλιτώσει από τις αρχές.

 

Η ιστορική τράπεζα χρεοκόπησε μέσα σε λίγες ημέρες, αφότου η διοίκηση αποκάλυψε την πλήρη έκταση των ζημιών. Και έτσι, πουλήθηκε στην ολλανδική ING αντί μόλις 1 στερλίνας. Μετά την κατάρρευση της Barings, η Τράπεζα της Αγγλίας επικρίθηκε για την ελλιπή εποπτεία και αργότερα έχασε μερικές από τις εξουσίες της, οι οποίες πέρασαν στην νέα εποπτική αρχή, την Financial Services Authority (ούτε και αυτή θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού οι δικές της αποτυχίες στον εποπτικό τομέα θεωρείται ότι επιδείνωσαν την κρίση του 2008).

Σήμερα, ότι έχει απομείνει από την Barings είναι διασκορπισμένο ανά τον κόσμο. Το όνομα επιζεί μόνο στη μονάδα asset management, η οποία πουλήθηκε σε μια αμερικανική ασφαλιστική, ενώ τα απομεινάρια της επενδυτικής τράπεζας απορροφήθηκαν από την ING.

 

Η κατάρρευση της τράπεζας έδωσε ένα άδοξο τέλος στην πιο διάσημη τραπεζική δυναστεία του κόσμου, με τον τότε πρόεδρο, τον Peter Baring, να αποσύρεται λίγο μετά την εξαγορά από την ING.

Πλήρωσε πολέμους και την εξαγορά της Λουιζιάνας

Η Barings ιδρύθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1762 από τους John, Francis και Charles Baring. Έγινε διάσημη από το ρόλο της στους βρετανικούς πολέμους, πρώτα κατά της αμερικανικής επανάστασης και μετά της Γαλλίας του Ναπολέοντα. Το 1803, χρηματοδότησε την εξαγορά της Λουιζιάνα, με την οποία η Αμερική έδωσε 15 εκατ. δολάρια στη Γαλλία για να διπλασιάσει το μέγεθός της.

Η αρχή του τέλους ήρθε το 1992, όταν ο Leeson, ένας φιλόδοξος νεαρός τραπεζίτης που είχε έρθει τρία χρόνια νωρίτερα από τη Morgan Stanley, τέθηκε επικεφαλής της Barings Futures Singapore (BFS). Δουλειά αυτής της μονάδας ήταν απλά το trading σε προθεσμιακά συμβόλαια για λογαριασμό πελατών. Ένα χρόνο αργότερα, η BFS άρχισε το trading με δικά της χρήματα, με τα κεντρικά στο Λονδίνο να θεωρούν ότι πρόκειται για πολύ κερδοφόρα και σχεδόν risk-free δραστηριότητα. Όμως, ο Leeson είχε στήσει ένα μυστικό λογαριασμό, με τον αριθμό 88888, μέσω του οποίου έπαιζε τεράστια στοιχήματα στις ιαπωνικές αγορές. Έως τα τέλη του 1994, ο λογαριασμός 88888 είχε ζημιές 33 δισ.  γιεν (208 εκατ. στερλινών), με τα κεντρικά του Λονδίνου να μην γνωρίζουν το παραμικρό, αφού ως επικεφαλής της μονάδας, ο Leeson κατάφερνε να κρύβει τις ζημιές, παρουσιάζοντάς τις ως χρέη των πελατών της Barings.

Ο μοιραίος σεισμός

Όλα άρχισαν να αποκαλύπτονται στις 17 Ιανουαρίου του 1995. Ο καταστροφικός σεισμός στο Kobe προκάλεσε τεράστιες ζημιές και ταρακούνησε τα ιαπωνικά ομόλογα και τις μετοχές. Οι ζημιές του Leeson εκτινάχθηκαν στα 827 εκατ. στερλίνες, με αποτέλεσμα ο τραπεζίτης να μην μπορεί πια να τις κρύψει από τη διοίκηση.

Στις 23 Φεβρουαρίου, αφότου στελέχη της Barings άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις, ο Leeson και η σύζυγός του εγκατέλειψαν τη Σιγκαπούρη για τη Μαλαισία. Από εκεί, έστειλε με φαξ την παραίτησή του. Μία εβδομάδα αργότερα, η ING είχε συμφωνήσει να εξαγοράσει τη χρεοκοπημένη πια Barings και ο Leeson είχε συλληφθεί στη Φρανκφούρτη.

Αφότου εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής των 6,5 χρόνων, αφέθηκε ελεύθερος. Η ιστορία του έγινε ταινία (Rogue Trader), με τον Ewan McGregor στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τι κάνει σήμερα ο άνθρωπος που κατέστρεψε την πιο ιστορική τράπεζα του κόσμου-1
Ο Nick Leeson συνοδεύεται από άνδρες της αστυνομίας στο αεροδρόμιο, μετά την αποφυλάκισή του στη Σιγκαπούρη, το 1999. (φωτ.: AP) 

Σήμερα, γράφει βιβλία, δίνει διαλέξεις και συμβουλεύει επιχειρήσεις σε θέματα ρίσκου και εταιρικής ευθύνης. Το 2018 συμμετείχε στο βρετανικό Big Brother με διασημότητες. Στο Twitter τον ακολουθούν 33 χιλιάδες άτομα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο «Λύκος της Wall Street» δίνει επαγγελματικές συμβουλές

Harry Markopolos: Ο άνθρωπος που «ξεσκέπασε» τον Bernie Madoff

Πέθανε ο John Rigas του σκανδάλου Adelphia: Μεγαλοαπατεώνας ή εξιλαστήριο θύμα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News