Life & Arts Κυριακή 1/05/2022, 12:34
LIFE & ARTS

Περισσότερα παιδιά μπροστά στις οθόνες λόγω πανδημίας

Περισσότερα παιδιά μπροστά στις οθόνες λόγω πανδημίας

Με την επέλαση της πανδημίας ένα από τα ζητήματα που απασχολούσαν έντονα τους γονείς ήταν ο χρόνος που περνούν τα παιδιά τους μπροστά σε οθόνες. Σύμφωνα με έρευνες του Pew Research που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ σε πρώτη φάση τον Μάρτιο του 2020 και έπειτα τον Απρίλιο του 2021 στους ίδιους γονείς, παρατηρούνται δύο φαινόμενα. Αφενός, τα παιδιά – που είχαν ηλικία κάτω των 11 ετών κατά την πρώτη έρευνα – αύξησαν τον χρόνο που περνούσαν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Αφετέρου, οι ανησυχίες των γονιών επίσης ενισχύθηκαν ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2021 περίπου οκτώ στους δέκα γονείς (81%) δήλωσαν ότι το παδί τους έχει χρησιμοποιήσει tablet (έναντι 68%) τον Μάρτιο του 2020. Επίσης, περίπου επτά στους δέκα (71%) δήλωσαν το ίδιο για την χρήση smartphone (από 63% το 2020). Ελαφρώς μόνο αυξήθηκε το ποσοστό των γονέων που επιβεβαίωσε ότι το παιδί του έχει χρησιμοποιήσει φορητή συσκευή βιντεοπαιχνιδιών ή κονσόλα.

Όσον αφορά τα social media, περίπου τα ίδια αποτελέσματα στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν για την χρήση Instagram ή Facebook. Αύξηση όμως, από 13% στο 21%, καταγράφηκε στα παιδιά που χρησιμοποίησαν το TikTok. Επίσης, για πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εκτός των TikTok, Snapchat, Facebook και Instagram παρατηρήθηκε αύξηση στο 17% από 8%.

Περισσότερα παιδιά μπροστά στις οθόνες λόγω πανδημίας-1

Ανησυχίες των γονιών

Με την κατά μέσον όρο αύξηση του χρόνου που πέρασαν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες την δεδομένη περίοδο, ενισχύθηκε και η ανησυχία των γονέων. Ειδικότερα, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ δήλωσε ότι το παιδί του περνά υπερβολικά πολύ χρόνο στο κινητό. Πέριπου το ίδιο ποσοστό (23%) δήλωσε το ίδιο για το χρόνο σε βιντεοπαιχνίδια και το 8% για τα social media.

Ωστόσο, για τους γονείς των παιδιών που χρησιμοποιούσαν κονσόλες ή φορητές συσκευές για παιχνίδια και τον Μάρτιο του 2020 και τον Απρίλιο του 2021, το ποσοστό ανησυχίας εκτοξεύθηκε από 31% στο 51% στο ίδιο διάστημα.

Περισσότερα παιδιά μπροστά στις οθόνες λόγω πανδημίας-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Είστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά σας; Αυτά είναι τα σημάδια που το μαρτυρούν

3 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς για το metaverse

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News