Κόσμος Πέμπτη 28/04/2022, 21:03
ΚΟΣΜΟΣ

Είστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά σας; Αυτά είναι τα σημάδια που το μαρτυρούν

Είστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά σας; Αυτά είναι τα σημάδια που το μαρτυρούν

Είναι εύκολο να πέσει κάποιος στην παγίδα του «υπερπροστατευτικού γονιού» δίνοντας μεγαλύτερη απ΄ό,τι πρέπει έμφαση στη σημασία των παιδικών εμπειριών.

Ωστόσο, μία ειδικός εξηγεί γιατί αυτό πρέπει να αποφεύγεται και πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα ενδεικτικά σημάδια ότι το κάνετε.

Η υπερβολική μέριμνα μπορεί να οριστεί με δύο τρόπους, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Judith Locke.

Ο πρώτος είναι ότι οι γονείς μπορούν, με καλή πρόθεση, να καταλήξουν να βοηθούν υπερβολικά το παιδί τους σε κάποιες εργασίες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να δυσκολεύεται να αναπτύξει βασικές δεξιότητες.

Ο δεύτερος είναι όταν οι γονείς «δείχνουν υπερβολικά μεγάλη ανταπόκριση», σε επίπεδο αγάπης, φροντίδας, στοργής και επαίνου.

Η ψυχολόγος ορίζει ως «υπερβολική ανταπόκριση μία κατάσταση που δεν έχεις απλά μια καλή σχέση με το παιδί μέσω ποιοτικού χρόνου, αλλά αντιμετωπίζεις το παιδί ως τον καλύτερο σου φίλο, με αποτέλεσμα να το επαινείς τόσο πολύ που το ίδιο να μην συνηθίζει σε καμία εποικοδομητική κριτική».

Στο βιβλίο της «The Bonsai Child», η Locke περιγράψει πώς η ανατροφή ενός παιδιού σε ένα υπερβολικά προστατευτικό περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στον πραγματικό κόσμο.

Πώς λοιπόν να γνωρίζετε πότε έχετε φθάσει σε υπερβολικά προστατευτικό επίπεδο ως γονιός; Η ψυχολόγος αναφέρεται σε τρία βασικά σημεία:

Υπερβολική ανταπόκριση

Εκτός από τον υπερβολικό έπαινο, η Locke επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ένας γονέας ανταποκρίνεται υπερβολικά σε κάθε ανάγκη του παιδιού, σε μια προσπάθεια «να το κάνει χαρούμενο όλη την ώρα».

Ένα παράδειγμα είναι ότι δεν τους δόθηκε ο χώρος να βαρεθούν τις σχολικές διακοπές, καθώς οι γονείς προσπαθούν να γεμίσουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους με δραστηριότητες.

Ακόμη ένα παράδειγμα «ακραίας ανταπόκρισης» είναι να πιστεύεις όλα όσα λέει ένα παιδί. Ωστόσο, η ψυχολόγος προτρέπει τους γονείς να μην «κολλάνε» υπερβολικά και κάθε φορά που το παιδί λέει ψέματα.

«Έως κάποιο βαθμό, το να λένε ψέματα τα παιδιά είναι στην πραγματικότητα η ανάπτυξη μιας ικανότητας επινοητικότητας, μία προσπάθεια να αλλάξουν την αλήθεια, για να τους ταιριάζει», εξήγησε.

Υπερβολή είναι επίσης να πιστεύουν οι γονείς όλα όσα λέει ένα παιδί για ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει προκύψει στο σχολείο. «Όταν τα παιδιά έρχονται σπίτι και λένε: Η συμπεριφορά αυτή δεν μου άξιζε», οι γονείς πιστεύουν το παιδί παρά τον δάσκαλο.

Αυτοεκτίμηση

Η Locke θεωρεί ότι η υπερβολική έμφαση στο να διασφαλιστεί ότι ένα παιδί αναπτύσσει υψηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης αποτελεί επίσης μια πτυχή υπερβολικής γονικής μέριμνας.

Αυτό αποτυπώνεται συνήθως στις προσδοκίες των γονιών να γίνουν τα παιδιά δημοφιλή, λέει η ψυχολόγος με αποτέλεσμα  «τα παιδιά να μην έχουν πλέον το περιθώριο να είναι ντροπαλά», με τους γονείς να καταστρέφουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Οι παρεμβάσεις των γονέων προκειμένου να προσπαθήσουν να απαλλάξουν το παιδί από τη ντροπαλότητα με την προσδοκία ότι θα αποκτήσει σιγουριά για τον εαυτό του αποτελούν, κατά την ψυχολόγο, ακραία μορφή προστατευτισμού.

Παραδείγματα τέτοιου είδους παρεμβάσεων είναι να απευθύνονται σε άλλους γονείς όταν τα παιδιά τους δεν είναι προσκεκλημένα σε ένα πάρτι. 

Δεξιότητες ανάλογα με την ηλικία

Ένας τρόπος για να ελέγξετε εάν κάνετε πάρα πολλά για το παιδί σας ως γονέας είναι να εξετάσετε εάν θα μπορούσαν να ταιριάζουν με τις δεξιότητες άλλων παιδιών της ίδιας ηλικίας.

«Αν όλα τα άλλα παιδιά μπορούν να πάνε στη σχολική κατασκήνωση και το παιδί σας δεν μπορεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνετε πολλά για το παιδί σας, λέει η Locke. 

Υπήρχαν πέντε βασικές δεξιότητες που η Locke θεωρεί ότι τα παιδιά πρέπει να αναπτύσσουν: ανθεκτικότητα, αυτορρύθμιση, επινοητικότητα, σεβασμός και υπευθυνότητα.

Η ψυχολόγος συμβουλεύει επίσης τους γονείς να περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τον ρόλο τους όσο μεγαλώνει το παιδί, αφήνοντάς του χώρο να «αναπνεύσει».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία «όχι» που πρέπει να πούμε εάν θέλουμε να επιτύχουμε

Δρόμος προς την επιτυχία: Οι 7 δεξιότητες που κάνουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν

Γιατί πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για τα χρήματα;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS