Business & Finance Κυριακή 17/04/2022, 22:54
BUSINESS & FINANCE

Γιατί πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για τα χρήματα;

Γιατί πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για τα χρήματα;

Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των γονιών τους και από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται η διαχείριση των χρημάτων, είτε αποτελεί θέμα συζήτησης στα οικογενειακά τραπέζια είτε όχι. Είναι όμως σημαντικό για τους γονείς να εξηγούν χρηματοοικονομικές έννοιες στα παιδιά, καθώς σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Για παράδειγμα, οι γονείς σας κατά πάσα πιθανότητα σας έδιναν ως παιδιά ένα χαρτζιλίκι, το οποίο σας έλεγαν πώς να το διαχειριστείτε. Σας εξήγησαν ποτέ την σημασία της αποταμίευσης; Την έννοια της επένδυσης; Μήπως απλώς σας έλεγαν να μην τα ξοδέψετε χωρίς να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις;

Πολλοί γονείς αποφεύγουν γενικά να συζητήσουν για τα οικονομικά, διότι νιώθουν άβολα με την διαχείριση που κάνουν ή τις γνώσεις που έχουν επί του ζητήματος. Πρέπει όμως να υπενθυμίζουν στους εαυτούς τους ότι δίνοντας ένα χαρτζιλίκι φερειπείν, έχουν την ευκαιρία να δώσουν τα θεμέλια στα παιδιά τους για την δημιουργία, αλλά και τη διαχείριση μίας περιουσίας ανεξαρτήτως του μεγέθους της.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του CNBC σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Momentive περίπου το 83% των ενηλίκων στις ΗΠΑ θεωρεί ότι οι γονείς έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για να διδάξουν τα παιδιά τους χρηματοοικονομικές έννοιες.

Ο τρόπος

Μερικοί τρόποι για να εισαγάγετε τα παιδιά σας στις οικονομικές έννοιες είναι να χρησιμοποιείτε ψηφιακά εργαλεία, να παρακολουθείτε την συμπεριφορά σας απέναντι στην διαχείριση των χρημάτων, αλλά και να βάλετε στην ζωή των παιδιών οικονομικά θέματα όσο τον δυνατόν πιο νωρίς.

«Μέχρι την ηλικία των 13, τα παιδιά αντιλαμβάνονται την έννοια της αξίας. Μέχρι την ηλικία των 7, τα παιδιά έχουν αναπτύξει μία σχέση με τα χρήματα. Παρόλα αυτά, οι μισοί γονείς δεν μιλούν στα παιδιά τους για τα χρήματα, οπότε υπάρχει πρόβλημα εκεί», τόνισε στο CNBC η Carissa Jordan, συνιδρυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για παιδιά και γονείς Benjamin Talks.

Σύμφνωα με την ίδια, η καλύτερη εισαγωγή στο θέμα γίνεται με το χαρτζιλίκι. Μέσω αυτού, τα παιδιά νιώθουν ότι συμμετέχουν στις αποφάσεις σχετικά με τα χρήματα, ενώ έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις έννοιες του προϋπολογισμού, της αποταμίευσης, της ικανοποίησης από τις δαπάνες και τις χορηγίες.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δώσετε χαρτζιλίκι, είναι σίγουρα αποδοτικό απλώς να μιλάτε για τις πτυχές της καθημερινότητας που κινούνται γύρω από τα οικονομικά σας. «Απλώς δείτε την καθημερινότητά σας και αφηγηθείτε. Εάν πάτε σε μία καφετέρια με το παιδί σας, θα έπρεπε απλώς να πείτε “θα πάρω αυτόν τον καφέ περνώντας την πιστωτική κάρτα από το μηχάνημα και τα χρήματα από την κάρτα θα πληρώσουν το κατάστημα. Στο τέλος του μήνα θα μεταφέρω τα χρήματα από τον λογαριασμό μου στην τράπεζα για να αποπληρώσω την κάρτα», λέει η Nikki Boulukos, συνιδρυτής της Benjamin Talks.

Εάν τα παιδιά αιθανθούν ότι είναι μέρος της οικονομικής συζήτησης από μικρή ηλικία, ενδέχεται να ξυπνήσει η περιέργειά τους στο θέμα και ίσως νιώσουν πιο άνετα να μιλούν για χρήματα στην ενήλικη ζωή τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τα τρία μαθήματα οικονομικών που πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Γουόρεν Μπάφετ: Το Νο1 λάθος που κάνουν οι γονείς όταν μαθαίνουν τα χρήματα στα παιδιά τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News