Business & Finance Παρασκευή 15/04/2022, 11:02
BUSINESS & FINANCE

Κίνδυνος νέας αύξησης του ιδιωτικού χρέους προ των πυλών

Κίνδυνος νέας αύξησης του ιδιωτικού χρέους προ των πυλών

Η έκρηξη των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά τον μήνα Φεβρουάριο, από τα 974 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 1,733 δισ. ευρώ φέτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ένας και μόνο οφειλέτης «φορτώθηκε» ληξιπρόθεσμες οφειλές 800 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι συσσώρευσαν νέες οφειλές 1 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας κατακλύζονται από αιτήματα για διακανονισμούς πληρωμής των φουσκωμένων λογαριασμών ενώ οι τράπεζες αγωνιούν για το αν θα υπάρξει νέα γενιά «κόκκινων δανείων» ειδικά μετά την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από το φθινόπωρο.

Ο εφιάλτης του ιδιωτικού χρέους επιστρέφει ενώ η αγωνία επικεντρώνεται στο ποια θα είναι η αντίδραση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τον Μάιο και μετά.  Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του β’ εξαμήνου; Το φετινό β’ εξάμηνο θα είναι το πρώτο εδώ και πολλά χρόνια που κινδυνεύει να στιγματιστεί –ταυτόχρονα- από τα εξής γεγονότα:

1.      Πολύ υψηλό πληθωρισμό και εκρηκτικές τιμές στην ενέργεια. Τάσεις αποκλιμάκωσης προς το παρόν δεν διαφαίνονται ενώ καθοριστικό θα είναι το τι θα πράξει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

2.      Αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει φέτος να «απλώσει» τους δύο βασικούς φόρους σε περισσότερες δόσεις. Πράγματι, για τον ΕΝΦΙΑ θα δοθούν 10 δόσεις με την πληρωμή της 1ης δόσης να γίνεται από το τέλος Μαίου ενώ για τον φόρο εισοδήματος 8 δόσεις από τον Ιούλιο. Ο μεν ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ο δε φόρος εισοδήματος θα είναι αυξημένος λόγω της δήλωσης μεγαλύτερων εισοδημάτων.

3.      Στο β’ εξάμηνο θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ύστερα από πολλές παρατάσεις –χωρίς φυσικά να αποκλείεται και νέα- θα ξεκινήσει η καταβολή δόσεων για ένα χρέος που φτάνει στα 2-2,5 δισ. ευρώ και αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

4.      Μέσα στο β’ εξάμηνο, αναμένεται να καταγραφεί για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μια 10ετία αύξηση επιτοκίου κάτι που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες –νοικοκυριά και επιχειρήσεις- που έχουν δάνειο σε κυμαινόμενο επιτόκιο. 

Διαβάστε επίσης: 

Εφορία: Πάνω από 1,7 δισ. ευρώ τα φέσια για τον Φεβρουάριο

ΤτΕ: Άρση των μέτρων στήριξης και πληθωρισμός φέρνουν νέα γενιά κόκκινων δανείων

Έρευνα: Δεν πληρώνουν λογαριασμούς και δεν αποταμιεύουν οι Έλληνες… αλλά γνωρίζουν από κρίσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News