Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 10:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία μαθήματα οικονομικών που πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Τα τρία μαθήματα οικονομικών που πρέπει να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Οι γονείς δεν θα πρέπει να περιμένουν ώσπου τα παιδιά τους να είναι αρκετά μεγάλα για να παίρνουν χαρτζιλίκι προκειμένου να αρχίσουν να τους μαθαίνουν βασικές αρχές για τα χρήματα.

Σύμφωνα με τον Ken Eyler, τον CEO της Aquilance, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με πελάτες εύπορες οικογένειες, η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν οι γονείς να μιλούν στα παιδιά τους για τα χρήματα είναι γύρω στα 5 ή 6.

«Ώσπου να γίνουν 11, 12 ή 13 και να φτάσουν στην εφηβεία, θα πρέπει να είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το πώς λειτουργούν τα χρήματα στην κοινωνία», λέει στο CNBC.

Σύμφωνα με τον Eyler, οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους τρία βασικά πράγματα για τα χρήματα από μικρή ηλικία:

1.       Τη σημασία της αποταμίευσης

«Το να έχει κάποιος χρήματα στην άκρη είναι απολύτως απαραίτητο. Υπάρχουν πάντα καταστάσεις στη ζωή όπου μπορεί να χρειαστείς κάποια φυλαγμένα χρήματα», εξηγεί και θυμάται τον κανόνα της αποταμίευσης που ο ίδιος έμαθε από τους γονείς του. «Εάν έπαιρνα 100 δολάρια, μπορούσα να ξοδέψω το ένα τρίτο, αλλά έπρεπε να αποταμιεύσω ένα τρίτο και να βρω κάτι παραγωγικό να κάνω με το άλλο ένα τρίτο». Μπορούσε από δωρίσει τα χρήματα σε κάποιο καλό σκοπό έως να στήσει μια μικρή επιχείρηση και έτσι έμαθε να μην ξοδεύει όσα χρήματα είχε στα χέρια του.

2.       Κάποια βασικά πράγματα για τους φόρους

Τα παιδιά πρέπει να έχουν μία γενική κατανόηση των φόρων, όπως για παράδειγμα ότι αφαιρούνται από τον μισθό ή ότι προστίθενται στην τιμή όταν αγοράζεις κάτι στο κατάστημα. Και οι γονείς πρέπει να τους δώσουν να καταλάβουν ότι αυτά τα χρήματα πληρώνουν υπηρεσίες όπως η περίθαλψη στα νοσοκομεία.

3.       Πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες

Ανάμεσα στις βασικές οικονομικές έννοιες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι το πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες. «Μπορείτε να τους δείξετε τον λογαριασμό μιας πιστωτικής κάρτας, ώστε να αντιληφθούν πως όταν χρησιμοποιώ την κάρτα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχω πρόσβαση σε ανεξάντλητα χρήματα», εξηγεί ο Eyler. «Εάν έχω πιστωτικό όριο 10.000 δολαρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ να ξοδέψω 10.000 δολάρια, γιατί δεν μπορώ να αποπληρώσω αυτά τα χρήματα».

Σύμφωνα με τον Eyler, είναι χρήσιμο να βλέπουν τα παιδιά έξοδα που σχετίζονται με εκείνα, όπως για παράδειγμα την απόδειξη για τα δίδακτρα ή για ένα παιχνίδι που ήθελαν, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν «πώς λειτουργεί η ζωή». «Βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι τα πάντα χρειάζονται δουλειά και χρειάζονται χρήματα. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα σε όλα τα επίπεδα», τονίζει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γουόρεν Μπάφετ: Το Νο1 λάθος που κάνουν οι γονείς όταν μαθαίνουν τα χρήματα στα παιδιά τους

Η 10χρονη μεγιστάνας: Θα αποσυρθεί στα 15 πολυεκατομμυριούχος;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News