Πώς οι αγρότες θα γίνουν εξαγωγείς ενέργειας
Ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους αγρότες να πουλάνε όση από την ενέργεια παράγουν δεν καταναλώνουν οι ίδιοι, προωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ιταλία, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Το σχέδιο, το οποίο θα συζητήσει σήμερα ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας με τον επίτροπο Paolo Gentiloni, εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη χωρών που μπορούν να παράγουν ενέργεια από τον ήλιο, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία.
«Οι ιταλικές γεωργικές εταιρείες έχουν διαθέσιμες τεράστιες επιφάνειες που θα πρέπει να γεμίσουν με φωτοβολταϊκά», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Stefano Patuanelli στο Bloomberg, αναφερόμενος στις στέγες στάβλων, σιταποθηκών και άλλων γεωργικών κτιρίων. «Είναι απίστευτο να μην επιτρέπεται η πώληση όσων παράγουν και δεν χρειάζονται».
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. που καθορίστηκαν το 2014, οι γεωργικές εταιρείες επιτρέπεται να παράγουν ενέργεια μόνο για να καλύπτουν τη δική τους κατανάλωση, εάν θέλουν να λάβουν επιδοτήσεις. Αυτή η οδηγία θα πρέπει να αλλάξει καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, διατηρώντας παράλληλα τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον υπουργό.
«Αυτό οφείλεται στον φόβο του ανταγωνισμού με τις ενεργειακές εταιρείες», είπε ο Patuanelli. «Η Ιταλία θα ζητήσει επίσημα να αφαιρεθεί αυτό το όριο».
Το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας σχεδιάζει να διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση έως και 375 μεγαβάτ ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρότερων από 500 kW σε στέγες αγροτικών κτιρίων, έως το 2026.
Η κοινή χρήση γεωργικής γης για καλλιέργειες και για παραγωγή ενέργειας έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αγρότες προσπάθησαν να επωφεληθούν από μια έκρηξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να μισθώνουν τη γη τους και να πληρώνονται έμμεσα, χωρίς να είναι κύριοι του έργου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ε.Ε. παρουσίασε ένα σχέδιο 210 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των εισαγωγών LNG και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στρατηγική επικεντρώνεται στη μείωση της γραφειοκρατίας για τα αιολικά και ηλιακά πάρκα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Κάθε ταράτσα και φωτοβολταϊκό…
Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενέργεια: 300 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, νέοι στόχοι για ΑΠΕ
Η Ελλάδα το νέο «Ελ Ντοράντο» των ΑΠΕ – 10 λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News