Green Economy Παρασκευή 18/02/2022, 10:02
GREEN ECONOMY

Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το ελληνικό ελαιόλαδο

Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το ελληνικό ελαιόλαδο

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας που διαβρώνει το έδαφος στην Ευρώπη απειλεί την παραγωγή κρασιών, ελιών και ξηρών καρπών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Μεσόγειο, προειδοποιούν ερευνητές από την Ελλάδα και τη Σουηδία.

Χωράφια και καλλιεργήσιμα εδάφη στις χώρες της Μεσογείου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ερήμους, καθώς το επίπεδο της οργανικής ύλης στο χώμα μειώνεται, ενώ τα επίπεδα του αλατιού αυξάνονται, διαπίστωσαν οι ερευνητές του Navarino Environmental Observatory της Ελλάδας και του KTH Royal Institute of Technology της Σουηδίας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το ελληνικό ελαιόλαδο-1

Κάποια εδάφη βρίσκονται κοντά στο να φτάσουν σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν πλέον να καλλιεργούνται ή να απορροφήσουν άνθρακα, τόνισαν οι ερευνητές σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment.

Η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί το ελληνικό ελαιόλαδο-2

Η μείωση των επιπέδων της οργανικής ύλης, σε συνδυασμό με τη μόλυνση, την συμπίεση και την διάβρωση του εδάφους θέτουν σε κίνδυνο τα σκουλήκια, τα μυρμήγκια και τους άλλους οργανισμούς που φέρνουν την αναγκαία βιοποικιλότητα και εμπλουτίζουν το χώμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News