Green Economy Σάββατο 4/09/2021, 16:27
GREEN ECONOMY

Γεννήθηκε ακόμη η νέα γενιά κτηνοτρόφων; Το γρήγορο κέρδος έναντι της βιωσιμότητας

Γεννήθηκε ακόμη η νέα γενιά κτηνοτρόφων; Το γρήγορο κέρδος έναντι της βιωσιμότητας

Μία νέα γενιά κτηνοτρόφων με βιώσιμους στόχους αναμένεται πως θα αναδυθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρότι όμως τα τελευταία είκοσι χρόνια συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των επαγγελματιών που υιοθετούν «πράσινες» στρατηγικές στις φάρμες τους, οι δυσκολίες που ανακύπτουν είναι πολλές.

Ειδικότερα, η Ε.Ε. σχεδιάζει να έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050 και στο πλαίσιο αυτό έχει προτείνει το λεγόμενο «Farm to fork», το οποίο ουσιαστικά επιβάλλει τη μείωση των παρασιτοκτόνων και αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στον κλάδο. Επίσης, μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο προγραμματίζεται για το ένα τέταρτο της κτηνοτροφικής παραγωγής να έχει γίνει οργανική.

Παρόλα αυτά, προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, απαιτείται η δημιουργία μίας νέας γενιάς κτηνοτρόφων, η οποία θα είναι διατεθειμένη να δώσει προτεραιότητα στην υγεία των ζώων της , και βέβαια του πλανήτη, έναντι της ταχείας παραγωγής και του συνεπαγόμενου κέρδους.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίδας Ainhoa Alava, η οποία ακολουθεί αποκλειστικά βιώσιμες πρακτικές στην φάρμα της. Από το 2006 άρχισε να εκτρέφει κότες για τα αυγά τους και να τους δίνει αρκετό χώρο για να ζουν και να κυκλοφορούν, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Επίσης, δεν τους έδωε ποτέ τα φάρμακα, τα οποία συνήθως δίνονται στα εκτρεφόμενα ζώα.

Το παράδειγμα όμως της Alava ενδέχεται να είναι μεμονωμένο, διότι η ίδια είχε οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση και συνεπώς μπόρεσε να αξιοποιήσει ορισμένα μηχανήματα και το αρχικό κεφάλαιο από τους γονείς της. Αντιθέτως, νέοι κτηνοτρόφοι που εισέρχονται στον κλάδο είναι πιθανό να μην έχουν τη διάθεση ή την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν βιώσιμες πρακτικές σε βάρος του γρήγορου κέρδους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News