Green Economy Τρίτη 1/06/2021, 16:25
GREEN ECONOMY

Γιατί φορούν μάσκα οι αγελάδες;

Γιατί φορούν μάσκα οι αγελάδες;

Μάσκες για αγελάδες, οι οποίες απορροφούν το μεθάνιο, αρχίζει να πουλά ο γίγαντας των γεωργικών ειδών Cargill, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τη βιομηχανία της κτηνοτροφίας να περιορίσει τις εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Η συσκευή, που μοιάζει με μάσκα, αναπτύχθηκε από τη βρετανική startup Zelp και θα αρχίσει να διανέμεται στους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους το 2022.

Η μάσκα αυτή μπορεί να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου τουλάχιστον στο μισό, αντιμετωπίζοντας ένα από τα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της κτηνοτροφικής βιομηχανίας.

Το μεθάνιο παγιδεύει 80 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα στα πρώτα του 25 χρόνια στην ατμόσφαιρα. Το 95% του μεθανίου που απελευθερώνουν οι αγελάδες βγαίνει με τη μορφή ρεψίματος και μέσω της μύτης.

Έτσι, η μάσκα της Zelp λειτουργεί όπως ο καταλύτης του αυτοκινήτου. Ένα σετ ανεμιστήρες που τροφοδοτούνται από μπαταρίες οι οποίες φορτίζουν από τον ήλιο, απορροφά το ρέψιμο και το παγιδεύει σε ένα δοχείο με φίλτρο απορρόφησης μεθανίου. Όταν το φίλτρο «γεμίσει», μία χημική αντίδραση μετατρέπει το μεθάνιο σε διοξείδιο του άνθρακα και το απελευθερώνει.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News