Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 17:46
BUSINESS & FINANCE

Βρετανικό thinktank: Όχι στην ανακύκλωση, ναι στην επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση

Βρετανικό thinktank: Όχι στην ανακύκλωση, ναι στην επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση

Τουλάχιστον 450.000 θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στον κλάδο της επιδιόρθωσης και επαναχρησιμοποίησης συσκευών και στην ανακύκλωση καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα με σχετική έρευνα του βρετανικού think tank Green Alliance. Το νούμερο αυτό αναφέρεται στη βρετανική αγορά, όπου παράγονται χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών κάθε χρόνο εξαιτίας ελλιπών υποδομών και εσφαλμένου διαχωρισμού των απορριμάτων.

Ο σχετικός κλάδος έχει όμως τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα 15 χρόνια, εφόσον τεθεί ως προτεραιότητα η επιδιόρθωση και η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων. Σύμφωνα πάντοτε με τη σχετική έρευνα, πολλά προϊόντα, τα οποία μάλιστα απαιτούν υψηλό κόστος για να κατασκευαστούν, είτε καταλήγουν στις χωματερές είτε καταστρέφονται προκειμένου να ανακυκλωθούν. Κατ’αυτόν τον τρόπο, απαξιώνεται το κόστος παραγωγής τους και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που ήδη έχουν αφήσει κατά την κατασκευή τους.

Για παράδειγμα, ένα iPhone μετά την ανακύκλωσή του διατηρεί μόλις το 0,24% της αξίας του. Αντιθέτως, το ίδιο iPhone εάν επιδιορθωθεί μπορεί να μεταπωληθεί για περίπου το μισό της αρχικής του αξίας.

Το Green Alliance προβλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένων θέσεων για την επιδιόρθωση σύνθετων ηλεκτρονικών συσκευών ή μηχανημάτων. Επίσης, θα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν και θέσεις εργασίας για ανθρωπους χαμηλής ειδίκευσης, ιδίως εάν ενισχυθούν οι προσπάθειες ανακύκλωσης πλαστικού. Η διαδικασία που ακολουθείται κατά κόρον αυτή τη στιγμή για τα πλαστικά είναι είτε η καύση είτε η εξαγωγή, ενώ συχνά καταλήγουν και στις χωματερές.

Μάλιστα, η σχετική έρευνα δείχνει ότι απαιτούνται πολύ εντονότερες προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμάτων και να διατηρηθεί η αξία των προϊόντων. Χρειάζεται πρωτίστως η ανάδειξη της επαναχρησιμοποίησης και της επιδιόρθωσης, ενώ αυτή τη στιγμή προτείνεται μόνον η ανακύκλωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News