Green Economy Δευτέρα 7/06/2021, 13:32
GREEN ECONOMY

Γιατί τα… μήλα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο

Από τι απειλούνται

Γιατί τα… μήλα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο

«Έναν μήλο την ημέρα, τον γιατρό κάνει πέρα» συνήθιζαν να λένε οι γονείς προς τα παιδιά τους. Όμως, τα τελευταία χρόνια, κάτι έχει αλλάξει δραματικά και η κατανάλωση μήλου βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο.

Ο λόγος είναι μια ασθένεια, γνωστή και ως βακτηριακό κάψιμο. Πρόκειται για μία βακτηριακή παθογένεια, η οποία εξαπλώνεται από δέντρο σε δέντρο με χαρακτηριστική ευκολία, κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Έχει δε, τη δυνατότητα να «σκοτώνει» όχι μονο μεμονωμένα δέντρα, αλλά ολόκληρες καλλιέργειες.

Αν και το συγκεκριμένο βακτήριο δεν είναι καινούριο, καθώς υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, εντούτοις τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφώς πιο «φονικό». Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από την Κλιματική Αλλαγή.

Το γεγονός ότι οι μήνες της Άνοιξης έχουν καταστεί πιο θερμοί και περισσότεροι βροχεροί, διευκολύνει σημαντικά τον ρυθμό εξάπλωσης του βακτηρίου, καταστρέφοντας πολύ περισσότερα δέντρα σε σχέση με το παρελθόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, οι ευρωπαϊκές ποικιλίες μήλου βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, λόγω της ευκολίας να «κολλήσουν» το θανατηφόρο βακτήριο.

Άπαξ και προσβληθεί ένα δέντρο, τότε χρειάζεται τουλάχιστον τρία έτη προκειμένου να ανακάμψει και να δώσει ξανά καρπούς. Πέραν των μήλων, μάλιστα, τον ίδιο υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζουν κι άλλες παρεμφερείς καλλιέργειες, όπως τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News