Green Economy Παρασκευή 17/09/2021, 18:28
GREEN ECONOMY

Πώς η ενεργειακή κρίση απειλεί και το φαγητό μας

Από την ενέργεια στα λιπάσματα και το κρέας

Πώς η ενεργειακή κρίση απειλεί και το φαγητό μας

Πέραν των επιπτώσεων στην τσέπη των καταναλωτών, μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη κινδυνεύει να «μολύνει» και τον αγροτικό κλάδο, πυροδοτώντας ένα ευρύτερο κύμα ανατιμήσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νορβηγική εταιρεία λιπασμάτων Yara International ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή, κάτι το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής αμμωνίας κατά 40%.  

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί και η CF Industries Holdings, η οποία γνωστοποίησε τη διακοπή της λειτουργίας δύο βρετανικών εργοστασίων λιπασμάτων, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. 

Από τα λιπάσματα στο κρέας

Το εν λόγω σκηνικό είναι πιθανό να πλήξει μια σειρά τμημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, καθώς ο κίνδυνος ελλείψεων σε λιπάσματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την αγροτική παραγωγή, είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλος.  

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός υποπροϊόντος του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται για την αναισθητοποίηση πουλερικών και χοίρων, διευκολύνοντας τη σφαγή τους και τη μεταποίησή τους σε βρώσιμο κρέας.  

Όλα αυτά, τα οποία συνεπάγονται εισαγόμενες πιέσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων, όπως είναι εύλογο, είναι δυνατό να επιδεινώσουν έτι περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των τροφίμων, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ένδεια αυξάνεται διαρκώς. 

Ο φόβος για τα αποθέματα

Ο δείκτης τιμών του ΟΗΕ στα τρόφιμα ήδη βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχουν μειώσει την παραγωγή κι άρα, τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων. 

Εάν λάβουμε υπόψη και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις παγκόσμιες μεταφορές, μπορεί κανείς να καταλάβει τη δυναμική των πληθωριστικών προκλήσεων στα βασικά είδη διατροφής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News