Green Economy Τρίτη 17/05/2022, 10:02
GREEN ECONOMY

Η Ελλάδα το νέο «Ελ Ντοράντο» των ΑΠΕ – 10 λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει 

Η Ελλάδα το νέο «Ελ Ντοράντο» των ΑΠΕ – 10 λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει 

Δέκα σημαντικά πλεονεκτήματα του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάδας αναγνωρίζει η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία στοχεύει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 2,3 δισ. στην επόμενη τετραετία με στόχο η ισχύς των μονάδων της να ξεπεράσει τα 3 GW και το 2019 το παραγωγικό δυναμικό της να φθάσει στα 6,4 GW. 

Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας κατά την παρουσίαση που πραγματοποίησε σε αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές, οι προοπτικές για τις Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα ως το 2030 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές καθώς αναμένεται επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με το στόχο για ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος. Αλλά και οι στόχοι για μετά το 2030 δείχνουν πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς.  

Ειδικότερα, για την περίοδο ως το 2030 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επισημαίνει ότι στις θετικές εξελίξεις που αναμένονται περιλαμβάνονται:

  1. Επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, που σημαίνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας θα φθάσει στα 30 GW ως το 2030.
  2. Ελκυστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που συνοδεύεται από πλεονασματικό λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ.
  3. Θέσπιση πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο γιγαβάτ ως το 2030.
  4. Φιλόδοξο πρόγραμμα από τους διαχειριστές των δικτύων και του συστήματος για κατασκευή νέων διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, διασύνδεση των νησιών και αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης.
  5. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά και μπαταρίες) τα οποία αναμένεται να φτάσουν στα 5 GW ως το 2030.

Για την περίοδο μετά το 2030 αναμένονται:

  1. Επιπλέον 10 GW ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ως το 2040 που σημαίνει ότι η συνολική ισχύς των «πράσινων» μονάδων θα φτάσει τα 40 GW.
  2. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας του εξηλεκτρισμού και του πράσινου υδρογόνου.
  3. Ανάπτυξη ώριμων πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
  4. Η Ελλάδα αναμένεται να γίνει κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  5. Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αποθήκευσης (υδροηλεκτρικά και μπαταρίες) αναμένεται να φτάσει στα 7,5 GW ως το 2040.

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη: 

Τέρνα Ενεργειακή: EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ από τα 6,4 GW έργων το 2029

Πάτησαν γκάζι οι ΑΠΕ στη Νότια Ευρώπη τον Απρίλιο

Εντείνεται το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις ελληνικές ΑΠΕ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News