Green Economy Σάββατο 1/01/2022, 15:21
GREEN ECONOMY

Ε.Ε.: Σχέδια να καταστήσει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως «πράσινα»

Ε.Ε.: Σχέδια να καταστήσει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως «πράσινα»

Σχέδια έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να χαρακτηρίσει κάποια έργα για φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις. Τα σχέδια αυτά έρχονται έπειτα από μια διένεξη που διήρκησε ένα έτος μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε., σχετικά με το ποιες επενδύσεις είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Μέσα στον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει κανόνες, οι οποίοι θα προσδιορίζουν πότε ένα έργα για φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια μπορεί να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των «βιώσιμων οικονομικών» των Βρυξελλών. Τη λίστα δηλαδή με τις οικονομικές δραστηριότητες και τα περιβαλλοντικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν για να χαρακτηριστούν οι επενδύσεις ως πράσινες. 

Χαρακτηρίζοντας ως «πράσινα» τα φιλικά προς το κλίμα έργα, το σύστημα στοχεύει να καταστήσει αυτές τις επενδύσεις πιο ελκυστικές για τα ιδιωτικά κεφάλαια και να αποτραπεί το «greenwashing», όπου οι εταιρείες ή οι επενδυτές υπερ-αξιολογούν τα φιλικά προς το περιβάλλον διαπιστευτήριά τους.

Οι Βρυξέλλες προβαίνουν επίσης σε κινήσεις για να υπάρξει αξιολόγηση στη χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αποφασίσουν ποια έργα είναι επιλέξιμα για δημοσιονομική χρηματοδότηση.

Το προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, το οποίο τέθηκε υπόψη τυο Reuters, χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ως πράσινες, εφόσον το έργο διαθέτει σχέδιο, κεφάλαια και χώρο για την ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων. Για να θεωρηθούν πράσινα, τα νέα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να λάβουν άδεια για την κατασκευή τους πριν από το 2045.

Οι επενδύσεις σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα θεωρούνται επίσης πράσινες, εάν παράγουν εκπομπές κάτω από 270 g ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα (kWh), θα αντικαθιστούν μια πιο μονάδα ορυκτών καυσίμων και θα έχουν λάβει άδεια κατασκευής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Οι μονάδες αυτές πρέπει να πληρούν κι άλλους όρους, όπως να είναι τεχνικά εξοπλισμένοι για την καύση αερίων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια θα χαρακτηρίζεται ως πράσινη με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μεταβατικές» δραστηριότητες -ορίζονται οι δραστηριότητες εκείνες που δεν είναι πλήρως βιώσιμες, αλλά έχουν εκπομπές ρύπων κάτω από τον βιομηχανικό μέσο όρο και δεν δεσμεύουν ρυπογόνα στοιχεία κατά τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και μια ομάδα ειδικών συμβούλων θα εξετάσουν το προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει πριν δημοσιευτεί αργότερα μέσα στον Ιανουάριο. Μόλις δημοσιευτεί, στην πρόταση θα μπορεί να ασκηθεί βέτο από την πλειοψηφία των χωρών ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαφωνούν σχετικά με το ποια καύσιμα είναι πραγματικά βιώσιμα

Το φυσικό αέριο διαχέει περίπου τις μισές εκπομπές CO2 σε σχέση με αυτές του άνθρακα όταν καίγεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ωστόσο από τις υποδομές του φυσικού αερίου υπάρχουν διαρροές σε μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη.

Οι ειδικοί σύμβουλοι της Ε.Ε., είχαν συστήσει οι μονάδες φυσικού αερίου να μην χαρακτηρίζονται ως πράσινες επενδύσεις εκτός εάν πληρούν το χαμηλότερο όριο εκπομπών 100g CO2e/kWh, με βάση τις αυστηρές περικοπές στις εκπομπές, για τις οποίες οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητες για την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής.

Η πυρηνική ενέργεια παράγει πολύ χαμηλές εκπομπές CO2, όμως η Επιτροπή ζήτησε τη συμβουλή ειδικών σχετικά με το εάν πρέπει να θεωρηθεί πράσινη, δεδομένων των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα ραδιενεργά απόβλητα.

Η Αυστρία αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια, μαζί με χώρες όπως η Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Άλλες κυβερνήσεις όπως της Τσεχίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ενέργειά της από τα καύσιμα, θεωρούν την πυρηνική ενέργεια ως ζωτικής σημασίας για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από καύση άνθρακα.

Οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν τον καταρτισμό των κανόνων πέρυσι και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τομείς όπως τα κτίρια και οι μεταφορές. Από αυτόν τον μήνα οι επενδύσεις που δεν περιλαμβάνονται στην λίστα δεν μπορούν να εμπορεύονται ως φιλικές προς το κλίμα εντός της Ε.Ε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: «Κατέβασε διακόπτες» σε τρία εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας

Πώς τα «καθαρότερα» αεροπορικά καύσιμα «βρομίζουν» το περιβάλλον

Η πράσινη μετάβαση: Στυγνή πραγματικότητα ή ιδεατό σενάριο;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News