Green Economy Σάββατο 1/01/2022, 14:23
GREEN ECONOMY

Γερμανία: «Κατέβασε διακόπτες» σε τρία εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας

Γερμανία: «Κατέβασε διακόπτες» σε τρία εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας

Τους «διακόπτες κατέβασε» η Γερμανία σε τρεις από τους έξι τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ως μέρος των σχεδίων της να αποσύρει από το ενεργειακό της μίγμα αυτού του είδους την ενέργεια και να στραφεί ακόμη περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μετά την κατάρρευση του αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, όταν ένας σεισμός και το τσουνάμι κατέστρεψαν το παράκτιο εργοστάσιο. Το ατύχημα εκείνο ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο μετά από αυτό στο Τσερνομπίλ το 1986.

Οι έξι πυρηνικοί σταθμοί συνείσφεραν περί του 12% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το 2021, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία. Συγχρόνως το ποσοστό των ΑΠΕ ανέρχεται σχεδόν στο 41%, με τις μονάδες με καύση άνθρακα να παράγουν κάτι λιγότερο από 28% και το φυσικό αέριο περί του 15%.

Ο στόχος του Βερολίνου έως το 2030 είναι οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 80% της ενεργειακής ζήτησης στη χώρα, με αύξηση των απαραίτητων υποδομών για την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας την οποία αρκετοί είναι εκείνοι που τη θεωρούν καθαρή και φθηνή είναι ένα μη αναστρέψιμο βήμα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Οι αντιδραστήρες Brokdorf, Grohnde και Gundremmingen C, τους οποίους διαχειρίζονται οι εταιρείες κοινής ωφελείας E.ON και RWE, σταμάτησαν να λειτουργούν αργά χθες Παρασκευή μετά από 35 χρόνια λειτουργίας. Οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί Isar 2, Emsland και Neckarwestheim II θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022.

Η Preussen Elektra, η οποία διαχειρίζεται τις μονάδες Brokdorf και Grohnde, ανέφερε με δήλωσή της σήμερα Σάββατο ότι οι δύο μονάδες είχαν κλείσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Η RWE ανέφερε ότι το εργοστάσιο Gundremmingen C σταμάτησε επίσης την παραγωγή του το βράδυ της Παρασκευής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της PreussenElektra, Γκουίντο Νοτ, ευχαρίστησε το προσωπικό για τη δέσμευσή του αναφορικά με την ασφάλεια: «Έχουμε συμβάλει καθοριστικά στην ασφαλή, φιλική προς το κλίμα και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News