Green Economy Πέμπτη 2/12/2021, 08:58
GREEN ECONOMY

Ε.Ε.: Αναζητείται κοινό πεδίο δράσης για την ενεργειακή κρίση 

Πολλές χώρες της Ε.Ε. έχουν προβεί σε προσωρινά μέτρα για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τους υψηλότερους λογαριασμούς

Ε.Ε.: Αναζητείται κοινό πεδίο δράσης για την ενεργειακή κρίση 

Συνάντηση με σκοπό να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιούν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο όπως επισημαίνει το Reuters, το κλίμα δεν αναμένεται να είναι συνεναιτικό καθώς οι χώρες εμφανίζονται διχασμένες για το εάν η πρόσφατη απότομη αύξηση των τιμών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς ενέργειας.

Οι τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ το φθινόπωρο στην Ευρώπη, καθώς τα περιορισμένα αποθέματα φυσικού αερίου δεν επαρκούσαν να καλύψουν την υψηλή ζήτηση στις οικονομίες την ώρα που οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία. Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά ρεκόρ που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο, παραμένουν ακόμη σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προσπάθησαν να βρουν ένα κοινό πεδίο ανταπόκρισης στις υψηλές τιμές και οι ηγέτες και υπουργοί πραγματοποίησαν πολλές έκτακτες συνεδριάσεις τους τελευταίους μήνες για να συζητήσουν το θέμα. Ωστόσο οι συναντήσεις αυτές αποδείχθηκαν άκαρπες. 

Η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και άλλες έξι χώρες χθες Τετάρτη εξέδωσαν κοινή δήλωση, με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στις εκκλήσεις άλλων κυβερνήσεων για μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Τα ανώτατα όρια τιμών ή η μετάβαση σε διαφορετικό σύστημα καθορισμού των εθνικών τιμών ενέργειας, θα μπορούσε να επιβαρύνει το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών και να λειτουργήσει ανασταλτικά στα κίνητρα για την ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με τη δήλωση.

Από την άλλη, οι Ισπανία, Γαλλία και Πολωνία είναι μεταξύ των χωρών που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, προτείνοντας μέτρα που περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κερδοσκόπων στην αγορά άνθρακα της Ε.Ε. ή την κοινή αγορά φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Πολλές χώρες της Ε.Ε. έχουν προβεί σε προσωρινά μέτρα για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τους υψηλότερους λογαριασμούς, όπως περικοπές των φόρων στην ενέργεια και επιδοτήσεις στα νοικοκυριά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα μελετήσει τα οφέλη των πιο μακροπρόθεσμων επιλογών και ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν εάν οι αγορές άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. λειτουργούν σωστά.

Μια αρχική έκθεση για τη συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, δεν εντόπισε σημαντικά ζητήματα με τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας. Μια ξεχωριστή έρευνα από την εποπτική αρχή κινητών αξιών αξιολόγησε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις κατάχρησης στην αγορά άνθρακα της Ε.Ε.

Οι υπουργοί θα αξιολογήσουν επίσης την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των πιο φιλόδοξων στόχων της Ε.Ε. για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μεγαλύτερη χρήση ενέργειας από τις ΑΠΕ στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

IEA: Μία ακόμη χρονιά – ρεκόρ για τις ΑΠΕ

Η πράσινη μετάβαση: Στυγνή πραγματικότητα ή ιδεατό σενάριο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News