Green Economy Δευτέρα 25/01/2021, 22:21
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. το 2020

Οι ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. το 2020

Σε ένα ιστορικό «ορόσημο» για την Ε.Ε., οι Ευρωπαίοι εξασφάλισαν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας το 2020 από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι από ορυκτά καύσιμα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία της Ember και της Agora Energiewende, που παρακολουθούν την αγορά ενέργειας της γηραιάς ηπείρου από το 2015. 

Αναλυτικότερα, οι ανανεώσιμες πηγές συνέβαλαν στο 38% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα που συνέβαλαν στο 37%. Τον «πρώτο λόγο» είχε η αιολική και η ηλιακή ενέργεια η χρήση της οποίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015 και εκπροσώπησε το ένα-πέμπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες μέλη της Ε.Ε. το 2020. Αποτελούν επίσης και το βασικό λόγο για τον οποίο η χρήση του άνθρακα μειώθηκε 20% πέρυσι, συμβάλοντας μόλις κατά 13% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

«H ραγδαία αύξηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας οδήγησε στη μείωση της χρήσης του άνθρακα και αυτό είναι μόνο η αρχή», αναφέρει ο Ντέιβι Τζόουνς, αναλυτής σε θέματα ενεργειακά Ember. «Η Ευρώπη στηρίζεται στην αιολική και ηλιακή ενέργεια όχι μόνο για να καταργήσει σταδιακά την χρήση άνθρακα έως το 2030, αλλά και για να καταργήσει σταδιακά συνολικά την χρήση ορυκτών καυσίμων σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τα ηλεκτρικά οχήματα», προσθέτει.

Πέρυσι, η πανδημία του Covid-19 με τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ζήτηση στην Ευρώπη μειώθηκε 4%, χωρίς ωστόσο η πανδημία να επηρεάσει τον ρυθμό αύξησης των ανανεώσιμων πηγών. Από το 2015, οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη καταγράφουν ιστορική πτώση, καθώς έχουν γίνει κατά 29% πιο καθαρές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν τον προηγούμενο μήνα να μειώσουν έως το 2030 τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990. Και στις ΗΠΑ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ξεπεράσει την κατανάλωση άνθρακα τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι το Μάιο, καταναλώθηκαν περισότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από άνθρακα για πρώτη φορά από το 1885. 

Πηγή: cnnmoney.com

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News