GREEN ECONOMY

Projects υδρογόνου: Πρώτο βήμα για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων

Πρόσκληση ενδιαφέροντος από τα υπ. Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης

Projects υδρογόνου: Πρώτο βήμα για τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων

Το πρώτο βήμα για την ένταξη ελληνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά projects υδρογόνου (και κατ’ επέκταση για το «άνοιγμα» αυτού του νέου κλάδου που βρίσκεται ψηλά στη ατζέντα της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση) πραγματοποιείται με την πρόσκληση που απευθύνουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Ανάπτυξης – Επενδύσεων για συμμετοχή στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI)  στον τομέα της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου».

Με κοινή τους απόφαση, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ιωάννης Κυριακού και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου καλούν τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις  έργων έως την Τρίτη 27 Απριλίου. Στόχος της πρόσκλησης είναι να σταθμιστούν οι δυνατότητες και το εύρος της συμμετοχής της Ελλάδας σχεδιαζόμενο IPCEI «Υδρογόνο», μέσω του οποίου επιδιώκεται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμπήξουν συμμαχίες για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας projects για την προώθηση αυτής της νέας τεχνολογίας. Αντίστοιχη πρωτοβουλία -με συμμετοχή ελληνικών ομίλων- έχει αναληφθεί και για τον κλάδο των μπαταριών.

Οι προτάσεις μπορούν να καλύπτουν όλη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου, δηλαδή την παραγωγή του, τον βιομηχανικό εξοπλισμό (ηλεκτρολύτες κλπ.), λύσεις για αποθήκευση, μεταφορά και διανομή καθώς και βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου.

Ο «Λευκός Δράκος»… και οι άλλοι

Με την πρόσκληση, επιδιώκεται η δημιουργία μιας συγκροτημένης ελληνικής πρότασης για projects υδρογόνου που να διεκδικήσει με αξιώσεις χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με δεδομένη και την εκπεφρασμένη επιθυμία των Βρυξελλών να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.  Στο «κάδρο» έχει  ήδη μπει το White Dragon, project που συνδέεται με την απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία και το οποίο συντονίζει η ΔΕΠΑ

Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η χρήση ηλιακής ενέργειας (που θα παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς)  για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω του οποίου θα αποθηκεύεται η ανανεώσιμη ενέργεια και το περίσσευμα  θα μεταφέρεται μέσω αγωγών ή ειδικών φορτηγών για πολλαπλές χρήσεις.

Το ‘White Dragon” είναι ένα από τα τρία ευρωπαϊκά έργα που φέρονται να προηγούνται στην κούρσα της χρηματοδότησης ως “Hydrogen frontrunners. Για τον συντονισμό του έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, MOTOR OIL, ΕΛΠΕ, CLUBE-Cluster Βιοοικονομίας και περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας) και του εξωτερικού (SOLARIS (bus and coaches), SOLID POWER, Hydrogenious, ABENGOA).

Εκτός από το White Dragon, σχέδιο που αφορά σε «μπλε» υδρογόνο (που παράγεται από φυσικό αέριο εν αντιθέσει με το «πράσινο» υδρογόνο που παράγεται από ΑΠΕ) επεξεργάζεται η Energean και αφορά στην κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και ενός εργοστασίου υδρογόνου στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στην παλιά πετρελαιοπηγή του Πρίνου.

Σχέδια για projects υδρογόνου φέρονται να επεξεργάζονται και άλλοι ενεργειακοί όμιλοι, ενώ Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ) έχουν δηλώσει έτοιμοι να διασφαλίσουν ότι οι υποδομές που κατασκευάζουν θα είναι φιλικές προς το υδρογόνο. Το momentum που ήδη υπάρχει για το υδρογόνο, πάντως, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ελληνική αγορά, το οποίο επεξεργάζεται Ομάδα Εργασίας και αναμένεται να είναι έτοιμο προς τα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News