Green Economy Δευτέρα 1/02/2021, 20:46
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ε.Ε. θέλει το ευρώ νόμισμα αναφοράς για τις συναλλαγές της σε υδρογόνο

Η Ε.Ε. θέλει το ευρώ νόμισμα αναφοράς για τις συναλλαγές της σε υδρογόνο

Η Ε.Ε. θα καθιερώσει το ευρώ ως νόμισμα αναφοράς για τις διεθνείς συναλλαγές σε υδρογόνο, στο πλαίσιο της στροφής που επιχειρεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανέφερε η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον. 

Η Ε.Ε. σχεδιάζει μαζική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την παραγωγή υδρογόνου αυτή τη δεκαετία, καθώς έχει βάλει ως στόχο να καταστεί «ουδέτερη» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Eνας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διαθέτει έως το 2030 40 γιγαβάτ σε ηλεκτρολύτες – εξοπλισμό που χρησιμοποιεί αναθεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου με μηδενικούς ρύπους εκπομπών στην ατμόσφαιρα και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στη βιομηχανία και στις μεταφορές. Σήμερα, η Ε.Ε. διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα μικρότερη του 1 γιγαβάτ σε ηλεκτρολύτες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να δημιουργήσει σύστημα διασυνοριακών συναλλαγών σε υδρογόνο με γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων Ουκρανία και Μαρόκο, κάτι που σύμφωνα με βιομηχανικές ενώσεις θα μπορούσε να σημάνει επιπλέον εξοπλισμό 40 γιγαβάτ σε ηλεκτρολύτες έως το 2030. 

«Βλέπουμε τεράστια δυναμική για τον ρόλο του ευρώ ως νομίσματος αναφοράς για τις διεθνείς συναλλαγές σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Εχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μία αγορά αναφοράς για το υδρογόνο και να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο σημείο αναφοράς (benchmark) για τις συναλλαγές μας σε ευρώ», είπε η Επίτροπος για την Ενέργεια.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News