Green Economy Τρίτη 27/02/2024, 22:43
GREEN ECONOMY

Ο OPEC+ εξετάζει την παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

Ο OPEC+ εξετάζει την παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

Ο OPEC+ θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης των εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου στο δεύτερο τρίμηνο, για να παράσχει πρόσθετη στήριξη στην αγορά, δήλωσαν τρεις πηγές του OPEC+ στο Reuters, ενώ σύμφωνα με δύο από αυτές είναι πιθανό να μείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία που παρέτεινε τη δική της εθελοντική περικοπή.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν βρει στήριξη φέτος από την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων λόγω των επιθέσεων της ομάδας Χούθι δημιουργώντας προβλήματα στη ναυτιλία, αν και η ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη και τα υψηλά επιτόκια έχουν, επίσης, παίξει σημαντικό ρόλο. Το αργό τύπου Brent LCOc1 διαπραγματευόταν κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη.

Η παράταση των περικοπών της παραγωγής στο δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανή, δήλωσε μία από τις πηγές του OPEC+, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. Δύο από αυτούς δήλωσαν ότι είναι πιθανή μια μεγαλύτερη παράταση μέχρι το τέλος του έτους.

Ο OPEC και το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία, οι συνολικές περικοπές από την ομάδα θα μειωθούν κατά 3,66 εκατ. bpd από τις αρχές Απριλίου.

Ο de facto ηγέτης του OPEC+, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά το πρώτο τρίμηνο, εάν χρειαστεί.

Το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί επίσημα από τον OPEC+, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Η απόφαση για την παράταση των περικοπών αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ανέφεραν οι ίδιοι, ενώ οι επιμέρους χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

CFA: Η Σ. Αραβία στο επίκεντρο των σχεδίων επέκτασης στη Μ. Ανατολή

Λιβύη: Διαδηλωτές διέκοψαν την εξαγωγή φυσικού αερίου

Η οικονομία της Ρωσίας ανθεί παρά τα δύο χρόνια πολέμου  – Οι 5 λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News