Green Economy Πέμπτη 15/02/2024, 21:16
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Με άνοδο παρά την προειδοποίηση της IEA για τη ζήτηση

Πετρέλαιο: Με άνοδο παρά την προειδοποίηση της IEA για τη ζήτηση

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά την Πέμπτη, καθώς η διάθεση αύξησης του κινδύνου στις ευρύτερες αγορές παρακίνησε τους εμπόρους να επιστρέψουν στο αργό, υπερκαλύπτοντας την πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης.

Το West Texas Intermediate κέρδισε περίπου 2% για να ξεπεράσει τα 78 δολάρια το βαρέλι, διαγράφοντας την πτώση της Τετάρτης, καθώς οι μετοχές ενισχύθηκαν και το δολάριο υποχώρησε για δεύτερη ημέρα. Η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, η οποία καθιστά το εμπόρευμα φθηνότερο για τους υπερπόντιους αγοραστές, ενθάρρυνε τους διαχειριστές κεφαλαίων να αγοράσουν, δήλωσαν οι traders. 

Νωρίτερα στη συνεδρίαση, οι τιμές υποχώρησαν αφού η IEA με έδρα το Παρίσι δήλωσε ότι η αγορά αργού θα μπορούσε να είναι πλεονασματική όλο το έτος, επισημαίνοντας την επέκταση των προμηθειών εκτός του ΟΠΕΚ+ και την επιβράδυνση της αύξησης της κατανάλωσης. Ακόμη και μετά την άνοδο, το αργό παραμένει στο εύρος των 10 δολαρίων στο οποίο έχει κολλήσει φέτος.

 

Πετρέλαιο: Με άνοδο παρά την προειδοποίηση της IEA για τη ζήτηση-1

 

Η ένταση στη Μέση Ανατολή και οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει την παραγωγή έχουν αντιμετωπιστεί από τις ισχυρές προμήθειες των γεωτρήσεων εκτός του καρτέλ και τις ανησυχίες ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα επιβραδυνθεί το 2024. Ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας προέρχεται από τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει.

Παρόλα αυτά, οι μετρήσεις εξακολουθούν να δείχνουν σύσφιξη της αγοράς, με τα χρονικά διαστήματα και για τους δύο κύριους δείκτες αναφοράς να διατηρούνται σε μια ανοδική, οπισθοβαρή δομή παρά την ελαφρά μεταβολή. Τα κέρδη των διυλιστηρίων από την παραγωγή καυσίμων όπως το ντίζελ και η βενζίνη παραμένουν επίσης αυξημένα.

Το WTI Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,9% στα 78,13 δολάρια το βαρέλι στις 13:09 στη Νέα Υόρκη (20:09 ώρα Ελλάδος), ενώ το Brent Απριλίου κέρδισε 1,7% στα 82,95 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News