Green Economy Πέμπτη 14/12/2023, 22:58
GREEN ECONOMY

Το πετρέλαιο ανακάμπτει από τα χαμηλά του Ιουλίου

Το πετρέλαιο ανακάμπτει από τα χαμηλά του Ιουλίου

Το πετρέλαιο ανακάμπτει από το χαμηλό πέντε μηνών, πραγματοποιώντας ράλι μαζί με τις ευρύτερες αγορές μετά την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η επιθετική πολιτική της Federal Reserve για την αύξηση των επιτοκίων έχει τελειώσει.

Το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε κατά 3% για να διαμορφωθεί πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη. Η Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, στέλνοντας τις μετοχές κοντά σε ιστορικά υψηλά, μέχρι που μείωσαν τα κέρδη τους λόγω τεχνικής διόρθωσης. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, καθιστώντας τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο νόμισμα πιο ελκυστικά. 

Παρόλα αυτά, η ευρύτερη αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να ανησυχεί για την υπερπροσφορά, με τα βασικά χρονικά περιθώρια να διατηρούνται κοντά στο ασθενέστερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Ενώ ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μπορεί να καταφέρουν να εξαλείψουν την υπερβάλλουσα ποσότητα το επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αλλά η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης και η εκτίναξη της παραγωγής των ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν τις ανησυχίες των επενδυτών. 

 

Το πετρέλαιο ανακάμπτει από τα χαμηλά του Ιουλίου-1

 

Οι τιμές του πετρέλαιο εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά περισσότερο από 20% από το φετινό υψηλό τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, εν μέσω της αύξησης των εξαγωγών από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ και των φόβων ότι οι προοπτικές της ζήτησης επιδεινώνονται. Η αγορά είναι επίσης επιφυλακτική για το κατά πόσον θα τηρηθούν πλήρως οι εθελοντικές περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του.

Το WTI Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 3% και διαμορφώθηκε στα 71,58 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 3,2% για να διαμορφωθεί στα 76,61 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News