Green Economy Πέμπτη 7/09/2023, 22:54
GREEN ECONOMY

Πτωτικά το πετρέλαιο μετά από ένα ράλι 9 συνεδριάσεων

Πτωτικά το πετρέλαιο μετά από ένα ράλι 9 συνεδριάσεων

Οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να κινούνται πτωτικά μετά από ένα ράλι εννέα συνεδριάσεων (που οφείλεται στις ανανεωμένες περικοπές της παραγωγής από τους ηγέτες της συμμαχίας ΟΠΕΚ+) και με αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να έχουν υπεραγοραστεί.

Το West Texas Intermediate έπεσε κάτω από τα 87 δολάρια το βαρέλι μετά το μεγαλύτερο διάστημα κερδών από τον Ιανουάριο του 2019. Η άνοδος αυτή ήρθε καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δεσμεύτηκαν να παρατείνουν τους περιορισμούς των εξαγωγών τους μέχρι το τέταρτο τρίμηνο. 

Τώρα, το αργό αντιμετωπίζει μεικτές πιέσεις από τις ευρύτερες αγορές, με το δολάριο να βρίσκεται σε τροχιά για όγδοη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Το WTI είχαν επίσης υπεραγοραστεί, με βάση τον δείκτη σχετικής ισχύος του, αφήνοντας τους επενδυτές να αναμένουν μια τεχνική διόρθωση.

Πτωτικά το πετρέλαιο μετά από ένα ράλι 9 συνεδριάσεων-1

 

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο εποχικό επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Οι προμήθειες του καυσίμου κίνησης ενδέχεται να μην ανακάμψουν σύντομα, καθώς τα διυλιστήρια εισέρχονται στη φθινοπωρινή περίοδο συντήρησης, κατά την οποία δίνεται προτεραιότητα στην παραγωγή ντίζελ. Μια νέα αύξηση των τιμών της βενζίνης απειλεί να συμπιέσει τους καταναλωτές και κινδυνεύει να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού και τα αποθέματα στον κόμβο του Cushing, στην Οκλαχόμα, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο. 

Το WTI Οκτωβρίου διολίσθησε κατά 0,8% στα 86,84 δολάρια το βαρέλι στις 13:11 στη Νέα Υόρκη (20:11 ώρα Ελλάδος) ενώ το μπρεντ Νοεμβρίου υποχώρησε 0,8% στα 89,88 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News