Green Economy Παρασκευή 12/05/2023, 20:27
GREEN ECONOMY

Το πετρέλαιο διολισθαίνει κοντά στα 70 δολ. εν μέσω ισχνής διαπραγμάτευσης και επιφυλακτικών επενδυτών

Το πετρέλαιο διολισθαίνει κοντά στα 70 δολ. εν μέσω ισχνής διαπραγμάτευσης και επιφυλακτικών επενδυτών

Το πετρέλαιο διεύρυνε τις απώλειες, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης και το ενισχυμένο δολάριο εξανεμίζουν τα προηγούμενα κέρδη.

Το West Texas Intermediate υποχώρησε για να διαπραγματευτεί κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τιμές υποστηρίχθηκαν από ενδείξεις ότι οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ πιθανότατα δεν θα επαναληφθούν το Σάββατο και αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδειξε ότι θα μπορούσε να αγοράσει αργό για να γεμίσει το στρατηγικό απόθεμα μετά τον επόμενο μήνα. Αλλά το ισχυρό δολάριο, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, εξαφάνισε αυτά τα κέρδη. 

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το πετρέλαιο επιβαρύνθηκε από τη φυσική αγορά που παρουσίασε σημάδια αδυναμίας εν μέσω μικρών περιθωρίων διύλισης και ατονίας στην αγορά σε ορισμένες περιοχές. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έδειξαν επίσης περαιτέρω ενδείξεις επιβράδυνσης, με τις αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ να αυξάνονται και την ανάκαμψη της Κίνας να εξασθενεί. 

«Η ισχύς του δολαρίου φαίνεται να κάνει κουμάντο σήμερα», δήλωσε η Emily Ashford, αναλύτρια ενέργειας στην Standard Chartered Bank. Η διαπραγμάτευση ήταν ισχνή με την αγορά να εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη μακροοικονομική εικόνα, πρόσθεσε η ίδια.  

Το πετρέλαιο διολισθαίνει κοντά στα 70 δολ. εν μέσω ισχνής διαπραγμάτευσης και επιφυλακτικών επενδυτών-1

 

Το αργό έχει υποχωρήσει κατά περίπου 15% τον τελευταίο μήνα, καθώς το πτωτικό κλίμα έχει επικρατήσει στην αγορά. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα πλησιάσει πιο κοντά στην ύφεση και η ανάκαμψη της Κίνας έχει απογοητεύσει ορισμένους παρατηρητές της αγοράς, θέτοντας ένα ερωτηματικό για τη ζήτηση ενέργειας. Την Παρασκευή, η Citigroup μείωσε την πρόβλεψή της για το αργό τύπου Brent από τα 84 δολάρια το βαρέλι σε μέσο όρο γύρω στα 82 δολάρια το βαρέλι φέτος, με τη ζήτηση να συνεχίζει να υπολείπεται των προσδοκιών. 

Μέχρι στιγμής, αυτό έχει αντισταθμίσει την άνοδο από τις περικοπές της προσφοράς που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του. Ωστόσο, περαιτέρω περικοπές μπορεί να μην είναι στο τραπέζι προς το παρόν, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο συνέντευξη του Hayyan Abdul Ghani, υπουργού πετρελαίου του Ιράκ. 

Οι τιμές έχουν βρει τεχνική στήριξη κοντά στα 70 και 75 δολάρια το βαρέλι μέχρι στιγμής, αλλά μια πτώση κάτω από αυτά τα επίπεδα θα μπορούσε να στείλει το πετρέλαιο γρήγορα προς τα μέσα της τάξης των 60 δολαρίων, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς. 

Οι τιμές των πετρελαϊκών καυσίμων είναι πολύ υψηλές με το WTI Ιουνίου να υποχωρεί κατά 42 σεντς στα 70,45 δολάρια το βαρέλι στις 12:47 μ.μ. στη Νέα Υόρκη (19:26 ώρα Ελλάδος) ενώ το Brent Ιουλίου διολίσθησε κατά 46 σεντς στα 74,52 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News