Green Economy Τετάρτη 17/05/2023, 18:46
GREEN ECONOMY

Πούτιν: Απαιτούνται περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για να διατηρηθούν οι τιμές

Η Σαουδική Αραβία, άλλα μέλη του ΟΠΕΚ αρνούνται ότι στοχεύουν στις τιμές του πετρελαίου

Πούτιν: Απαιτούνται περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για να διατηρηθούν οι τιμές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου είναι απαραίτητες για τη διατήρηση των τιμών του σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, διαψεύδοντας έτσι τις διαβεβαιώσεις άλλων ηγετών της ομάδας παραγωγών ΟΠΕΚ+ ότι δεν επιδιώκουν να διαχειριστούν την αγορά με αυτόν τον τρόπο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια για να περιορίσει τη Δύση στην προσπάθειά της να αποδυναμώσει τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, με τη σειρά της, κατηγορεί τη Δύση ότι χρησιμοποιεί το δολάριο και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, όπως ο διεθνής μηχανισμός πληρωμών SWIFT, ως «όπλα» για αντίποινα για την αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μιλώντας σε κυβερνητική συνεδρίαση, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι, στο σύνολό της, «απολύτως σταθερή», καθώς η Ρωσία διατηρεί τις περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει μειώσει την παραγωγή, η οποία βρίσκεται στο «απαιτούμενο επίπεδο» και πρόσθεσε: «όλες οι ενέργειές μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις εθελοντικές περικοπές της παραγωγής, συνδέονται ακριβώς με την ανάγκη να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο περιβάλλον τιμών στις παγκόσμιες αγορές, σε διάλογο και επαφή με τους εταίρους μας στον ΟΠΕΚ+».

Η Σαουδική Αραβία, η επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν στοχεύουν σε μια συγκεκριμένη τιμή για το πετρέλαιο, κάτι για το οποίο οι μεγάλοι καταναλωτές καυσίμων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν κατηγορήσει την ομάδα ότι προσπαθεί παράνομα να κάνει.

Παράλληλα, ορισμένοι παρατηρητές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι ο Οργανισμός χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η Ρωσία δήλωσε στις 2 Απριλίου ότι θα παρατείνει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) -περίπου 5% της παραγωγής της σε αργό- μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Τα κορυφαία μέλη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν περικοπές την ίδια ημέρα.

«Μειώνουμε την παραγωγή, αλλά παρ’ όλα αυτά βρίσκεται στο απαιτούμενο επίπεδο», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν, δήλωσε αργότερα την Τετάρτη ότι η Ρωσία έχει επιτύχει τις περικοπές της στην παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 bpd αυτόν τον μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δείκτες αναφοράς για την τιμολόγηση του πετρελαίου υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων μειώσεων από τον Σεπτέμβριο του 2022, λόγω των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και των κινδύνων μιας ιστορικής χρεοκοπίας στις αρχές Ιουνίου.

Η τιμή του εμβληματικού μείγματος πετρελαίου της ρωσικής ναυαρχίδας Urals, σε ρούβλια, υποχώρησε στις αρχές Μαΐου 14% κάτω από το επίπεδο του νεκρού σημείου που είχε προβλεφθεί για τον φετινό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, όπως έδειξαν οι υπολογισμοί του Reuters, επιδεινώνοντας το ήδη τεράστιο έλλειμμα στα κρατικά ταμεία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News