Green Economy Τετάρτη 20/07/2022, 12:33
GREEN ECONOMY

Φυσικό αέριο: Σήμα Πούτιν για άνοιγμα του αγωγού, αλλά με όρους

Φυσικό αέριο: Σήμα Πούτιν για άνοιγμα του αγωγού, αλλά με όρους

Σήμα ότι ο Nord Stream θα αρχίσει να προμηθεύει ξανά την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι οι ροές θα είναι αυστηρά περιορισμένες, εκτός και εάν επιλυθεί η σύγκρουση για τις κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρώπη περιμένει να δει εάν οι ροές μέσω του Nord Stream θα αποκατασταθούν την Πέμπτη, όταν και τελειώνει η περίοδος προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης που οδήγησε στο κλείσιμο του αγωγού. Ο Πούτιν έδωσε το πιο σαφές μέχρι στιγμής μήνυμά του ότι η Μόσχα σκοπεύει να επανεκκινήσει έστω κάποιες ροές.

Όμως, όπως είπε εάν ένα εξάρτημα που έχει «κολλήσει» στις κυρώσεις δεν επιστραφεί στη Ρωσία, τότε ο αγωγός θα δουλεύει μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του από την επόμενη εβδομάδα. Και τότε, ένα άλλο εξάρτημα, που σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης. Πάντως, έπειτα από έναν διπλωματικό πυρετό από την πλευρά της Γερμανίας, η εν λόγω τουρμπίνα βρίσκεται καθ΄ οδόν, από τη Γερμανία.

«Εάν έρθει άλλη μία, θα λειτουργήσουν δύο. Εάν όχι, μόνο μία, επομένως θα στέλνονται 30 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στο Ιράν, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως είπε, θέλει το εξάρτημα να επιστρέψει στη Ρωσία, μαζί με όλα τα συνοδευτικά έγγραφά του.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν, καθώς οι traders προσπαθούν να βγάλουν νόημα από τις δηλώσεις του Πούτιν. Από τη μία πλευρά, πρόκειται για ένα θετικό σημάδι, την ώρα που η αγορά προετοιμαζόταν για το χειρότερο σενάριο, ότι η πλήρης διακοπή των ροών θα συνεχιζόταν. Όμως οι όροι τους οποίους θέτει ο Ρώσος πρόεδρος ενισχύουν την αβεβαιότητα.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Μόσχα μειώνει τις προμήθειες για γεωπολιτικούς λόγους. Θέλει να δημιουργήσει μια κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον χειμώνα, για να γονατίσει την Ευρώπη ώστε να μειώσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία», λέει στο Bloomberg ο Tim Ash, στρατηγικός αναλυτής της Bluebay Asset Management.   

Αυτή τη στιγμή οι ροές του Nord Stream έχουν διακοπεί εντελώς για τις εργασίες συντήρησης, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθούσε να γεμίσει τις αποθήκες της για τον χειμώνα. Πριν από τις εργασίες συντήρησης, το φυσικό αέριο που έρεε αντιστοιχούσε στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού. Η Ρωσία έχει περιορίσει, επίσης, τις προμήθειες και μέσω άλλων οδών, όπως μέσω της Ουκρανίας.

Σε όλη την Ευρώπη, αξιωματούχοι και επιχειρήσεις παρακολουθούν κάθε ένδειξη για το εάν η Ρωσία θα ανοίξει τη στρόφιγγα. Η Κομισιόν λειτουργεί υπό την υπόθεση ότι οι ροές δεν θα αποκατασταθούν και έτσι αναζητά τρόπους να μειώσει την κατανάλωση, ενώ οι κυβερνήσεις ψάχνουν εναλλακτικές προμήθειες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Υποχρεωτικός κόφτης στην κατανάλωση φυσικού αερίου: Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ρωσία: Σε επαναλειτουργία ο Nord Stream 1 από την Πέμπτη, αναφέρουν πηγές

Κομισιόν: Δεν περιμένει ότι η Ρωσία θα ανοίξει τον Nord Stream

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News