Green Economy Πέμπτη 23/11/2023, 21:42
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση, καθώς οι διαφωνίες στον ΟΠΕΚ+ οδήγησαν σε αναβολή της συνεδρίασης

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση, καθώς οι διαφωνίες στον ΟΠΕΚ+ οδήγησαν σε αναβολή της συνεδρίασης

Το πετρέλαιο υποχώρησε καθώς οι διαφωνίες εντός του ΟΠΕΚ+ οδήγησαν την ομάδα να καθυστερήσει μια επικείμενη συνεδρίαση, μειώνοντας τον αριθμό των επενδυτών που έκαναν λόγο για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής από τη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, την ώρα που τα στοιχεία έδειξαν μια μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Το Brent που αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς υποχώρησε κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη μετά από μια ασταθή συνεδρίαση την Τετάρτη που είδε τις τιμές να ταλαντεύονται κατά περισσότερο από 4 δολάρια. Ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε τη συνεδρίαση για το τέλος του μήνα, καθώς προέκυψαν διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις για τα αφρικανικά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αγκόλας. Η συνεδρίαση της 30ής Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, δήλωσε ο ΟΠΕΚ. Η διαπραγμάτευση την Πέμπτη πιθανότατα θα είναι αδύναμη κυρίως λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg.

 

Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση, καθώς οι διαφωνίες στον ΟΠΕΚ+ οδήγησαν σε αναβολή της συνεδρίασης-1

 

Η επικείμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ επισκιάστηκε από ενδείξεις ότι η παραγωγή εκτός της ομάδας αυξάνεται, γεγονός που προκάλεσε εκτιμήσεις ότι το καρτέλ θα αποφασίσει να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής ή ενδεχομένως και να τις αυξήσει. Εν μέσω ενδείξεων για άφθονη προσφορά, η Ευρώπη παλεύει με την υπερπροσφορά λόγω του συνδυασμού της υποτονικής ζήτησης και της εισροής αμερικανικών φορτίων.

Η καθυστέρηση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ «αυξάνει το δράμα, πιθανώς όχι όμως και το αποτέλεσμα», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Citigroup Inc. μεταξύ των οποίων και ο Eric Lee. Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να αναμένεται να συνεχίζει την εθελοντική περικοπή 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα και το 2024, ενώ άλλα μέλη δεσμεύονται σε γενικές γραμμές στις υφιστάμενες ποσοστώσεις μέχρι το επόμενο έτος, είπαν. 

Η μεταβλητότητα πριν από τη συνεδρίαση είδε τις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης να γυρνάνε πτωτικά. Οι επενδυτές πλήρωναν τα μεγαλύτερα ασφάλιστρα εδώ και αρκετούς μήνες για συμβόλαια που επωφελούνται από την πτώση των τιμών. Αυτή είναι μια απότομη αντιστροφή σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, όταν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ανάγκασε τους επενδυτές να αναζητήσουν ανοδικά δικαιώματα αγοράς. 

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνέβαλε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου τον Οκτώβριο. Η τετραήμερη παύση των μαχών στη Γάζα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 7 π.μ. τοπική ώρα, ενώ μια πρώτη ομάδα γυναικών και παιδιών ομήρων θα απελευθερωθεί από τη Χαμάς γύρω στις 4 μ.μ., σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari.

Το brent Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 0,7% στα 81,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 1,1% στα 76,23 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News