Green Economy Κυριακή 5/11/2023, 17:20
GREEN ECONOMY

Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Σαουδική Αραβία και Ρωσία συνεχίζουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Οι κορυφαίοι εξαγωγείς πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, επιβεβαίωσαν την Κυριακή ότι θα συνεχίσουν τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση και την οικονομική ανάπτυξη εξακολουθούν να επιβαρύνουν την αγορά.

Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι οι περικοπές τους θα επανεξεταστούν τον επόμενο μήνα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης, εμβάθυνσης ή αύξησής τους.

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει με την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) που μεταφράζεται σε παραγωγή περίπου 9 εκατομμυρίων bpd για τον Δεκέμβριο, δήλωσε άτομο πηγή του υπουργείου Ενέργειας.

«Αυτή η πρόσθετη εθελοντική περικοπή έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των πετρελαϊκών αγορών», ανέφερε η πηγή.

Μετά τη δήλωση της Σαουδικής Αραβίας, η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της προσφοράς της κατά 300.000 bpd από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και κορυφαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μειώνει την παραγωγή από πέρυσι, σε μια προληπτική, όπως λέει, δράση για τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς.

Το πετρέλαιο ήταν κοντά στα 98 δολάρια το βαρέλι για το αργό τύπου Brent τον Σεπτέμβριο (υψηλό για το 2023), αν και έκτοτε έχει εξασθενήσει και διαπραγματεύεται γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, παρά τις ανησυχίες από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, προέβη για πρώτη φορά στην εθελοντική μείωση για τον Ιούλιο ως προσθήκη σε μια ευρεία συμφωνία περιορισμού της προσφοράς που συμφωνήθηκε για πρώτη φορά από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ τον Απρίλιο.

Το βασίλειο δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα παρατείνει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή μέχρι το τέλος του έτους και θα επανεξετάζει την απόφαση κάθε μήνα.

Οι αναλυτές ανέμεναν ευρέως ότι το βασίλειο θα επιβεβαίωνε ότι θα παρέτεινε τη μείωση τον Δεκέμβριο.

Μια απόφαση του Ιουνίου από τον ΟΠΕΚ+ περιορίζει ήδη την προσφορά μέχρι το 2024.

Η συμμαχία πρόκειται να συνεδριάσει την επόμενη φορά στις 26 Νοεμβρίου στη Βιέννη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Απαιτούνται περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για να διατηρηθούν οι τιμές

Πτωτικά το πετρέλαιο μετά από ένα ράλι 9 συνεδριάσεων

Τι δείχνουν για την Ευρώπη τα δύο καύσιμα που κινούν την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News