Green Economy Δευτέρα 26/06/2023, 21:01
GREEN ECONOMY

Ανοδικά το πετρέλαιο – Αποδυναμώνεται το δολάριο

Ανοδικά το πετρέλαιο – Αποδυναμώνεται το δολάριο

Αφού διαπραγματεύτηκε με μικρή μεταβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τη δραματική, αλλά βραχύβια εξέγερση στη Ρωσία, το πετρέλαιο ανέβηκε καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε, καθιστώντας το πιο ελκυστικό για τους παγκόσμιους εισαγωγείς.

Η ηρεμία επέστρεψε στη Μόσχα μετά το τέλος της εξέγερσης με επικεφαλής τον επικεφαλής του Wagner Group Yevgeny Prigozhin, με τους επενδυτές να περιμένουν να δουν αν υπάρχει ενδεχόμενο για περισσότερες αναταραχές στη Ρωσία, έναν σημαντικό παραγωγό του ΟΠΕΚ+. Οι τιμές του πετρελαίου δεν επηρεάστηκαν από την ανταρσία. 

«Υπάρχει πολύ μικρή αντίδραση και όχι μεγάλη αναστάτωση», δήλωσε η αντιπρόεδρος της S&P Global Inc. Daniel Yergin σε συνέδριο στην Κουάλα Λουμπούρ. «Αυτό που κυριαρχεί στις αγορές πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι η οικονομία, όχι η γεωπολιτική».

 

Ανοδικά το πετρέλαιο – Αποδυναμώνεται το δολάριο-1

Η Goldman Sachs Group Inc. δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της εξέγερσης στις τιμές του πετρελαίου φαίνεται να είναι περιορισμένος. Ωστόσο, η RBC Capital Markets δήλωσε ότι ο κίνδυνος περαιτέρω εμφύλιων ταραχών «πρέπει να συνυπολογιστεί στην ανάλυσή μας για το πετρέλαιο».

Το πετρέλαιο έχει μειωθεί κατά περίπου 13% φέτος, εν μέρει λόγω των ισχυρών εξαγωγών της Ρωσίας, αλλά και λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και της ισχνής οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα. Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να δείχνει σημάδια απώλειας δυναμικής, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση των δαπανών σε όλους τους τομείς, από τα ταξίδια διακοπών μέχρι τα αυτοκίνητα και τα σπίτια.

Η τιμή του WTI Αυγούστου αυξήθηκε κατά 46 σεντς στα 69,63 δολάρια το βαρέλι στις 12:26 μ.μ. στη Νέα Υόρκη (19:26 ώρα Ελλάδας), ενώ το Brent σημείωσε άνοδο 55 σεντς στα 74,40 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News