Green Economy Τρίτη 9/01/2024, 22:07
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Ανακάμπτει το αργό – Αύξηση 2,5% για το WTI

Πετρέλαιο: Ανακάμπτει το αργό – Αύξηση 2,5% για το WTI

Μια ισχυρότερη υποκείμενη φυσική αγορά φαίνεται να αντανακλά η ανάκαμψη του αργού από τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και περισσότερο από ένα μήνα όπως δείχνουν οι δείκτες – κλειδιά της αγοράς πετρελαίου, ενισχύοντας την προσπάθεια των προθεσμιακών συμβολαίων να ξεφύγουν από το πρόσφατο εύρος συναλλαγών τους.

Το prompt spread του αμερικανικού δείκτη αναφοράς, ένα κρίσιμο βαρόμετρο για την προσφορά και τη ζήτηση, γύρισε για λίγο σε μια ανοδική δομή γνωστή ως backwardation για πρώτη φορά από το Νοέμβριο. Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα χειρότερα της κακοδαιμονίας του πετρελαίου στις αρχές του έτους μπορεί να έχουν περάσει, με συμβόλαια που θα επωφελούνταν από ένα ράλι πάνω από τα 110 δολάρια στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουνίου να αλλάζουν χέρια σε μεγάλους όγκους.

Παρά τις ασταθείς κινήσεις των τελευταίων ημερών, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού έχουν κολλήσει σε ένα εύρος τιμών περίπου 5 δολαρίων από τις αρχές Δεκεμβρίου. Το West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά περίπου 2,5% για να διαπραγματευτεί πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, αντιστρέφοντας μια πτώση την προηγούμενη ημέρα που ξεκίνησε από την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει τις επίσημες τιμές πώλησής της. Η ανάκαμψη στηρίζεται στις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο κλείσιμο σημαντικών πετρελαιοπηγών στη Λιβύη. Οι τιμές του αργού ακολούθησαν επίσης την πορεία των μετοχικών αγορών, περιορίζοντας τις ημερήσιες απώλειες. 

Πετρέλαιο: Ανακάμπτει το αργό – Αύξηση 2,5% για το WTI-1

 

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την προσφορά κατά 120.000 βαρέλια ημερησίως το 2024, καθώς οι περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ συμπιέζουν την αγορά. Αυτό το μέτριο έλλειμμα προσφοράς θα μπορούσε να ωθήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 85 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, από 78 δολάρια τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας στη μηνιαία πρόβλεψή της για την αγορά. 

Το WTI Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 2,3% στα 72,40 δολάρια το βαρέλι στις 14:11 στη Νέα Υόρκη (21:11 ώρα Ελλάδος), ενώ το Brent Μαρτίου αυξήθηκε 2% στα 77,68 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται άνοδος στις τιμές των δεξαμενόπλοιων πετρελαίου, καθώς ένας ασιατικός ναυλωτής προκάλεσε φρενίτιδα με την μίσθωση πληθώρας πλοίων. Η κίνηση αυτή περιόρισε τη διαθεσιμότητα των μεγαλύτερων δεξαμενόπλοιων στον κόσμο και οδήγησε στη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση του κόστους μεταφοράς πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην Κίνα από τον Νοέμβριο του 2022. Οι υψηλές τιμές των ναύλων μπορεί μερικές φορές να καταστήσουν δύσκολη και την αποστολή φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές μετά την κίνηση του Ριάντ

Ο παγκόσμιος στόλος πλοίων «γερνάει» – Άρνηση για πιο πράσινα καύσιμα

Τα «στοιχήματα» των αγορών για το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News