Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές μετά την κίνηση του Ριάντ

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές μετά την κίνηση του Ριάντ

Σε απότομη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, καθώς η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης του πετρελαίου της που εξάγει για το μήνα Φεβρουάριο επισκίασε τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή. 

Η τιμή brent υποχώρησε ενδοσυνεδριακά περίπου 4% στα 75,70 δολάρια το βαρέλι, μετά την κίνηση του Ριάντ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αντίστοιχη τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε περίπου 5% κοντά στα 70 δολάρια. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή του εξαγόμενου πετρελαίου της στην Ασία κατά 2 δολάρια το βαρέλι, ελήφθη από τους επενδυτές ως ένδειξη ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγός του πλανήτη ενδεχομένως να δυσκολεύεται να πωλήσει όλο το πετρέλαιο που παράγει. 

Ανακοίνωσε επίσης μειώσεις των τιμών και προς άλλες περιοχές, από 1,50 έως 2 δολάρια το βαρέλι. Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί επίσης και ένδειξη ότι η χώρα, η οποία δεν κατάφερε να επιτύχει συναίνεση στους κόλπους του ΟΠΕΚ+ ως προς τη μείωση της παραγωγής, είναι απρόθυμη να θυσιάσει μονομερώς το μερίδιο αγοράς της για να στηρίξει τις τιμές. 

«Στόχος της Σαουδικής Αραβίας είαι να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά και βάζει προσωρινά προτεραιότητα τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς της», ανέφερε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής εμπορευμάτων της SEB. 

Αναλυτές αναφέρουν ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές της για τη Βόρεια Αμερική, τη βορειο-δυτική Ευρώπη, Ασία και Μεσόγειο αντανακλά τόσο την αγωνία του Ριάντ απέναντι στη μειούμενη παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αλλά και την αυξανόμενη προσφορά των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι ως προς το εάν οι τιμές πετρελαίου θα αυξηθούν, θα μειωθούν ή εάν θα συνεχίσουν να κινούνται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης τους επόμενους μήνες, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News